ΚΟΣΜΟΣ

«Κλείνουν» τα κόφι σοπ στην Ολλανδία

«Κλείνουν» τα κόφι σοπ στην Ολλανδία
Την απαγόρευση πώλησης κάνναβης στους τουρίστες, προωθεί η κυβέρνηση της Ολλανδίας...

Η χώρα της «τουλίπας» είναι μια από τις πιο φιλελεύθερες, στο θέμα των «μαλακών» ναρκωτικών. Πολλοί τουρίστες την επισκέπτονται μόνο για τα κόφι σοπ της, τα οποία προσφέρουν κάνναβη ελεύθερα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνασπισμού, έχοντας και την υποστήριξη του ακροδεξιού πολιτικού Γκεερτ Βίλντερς, αποφασίζει να βάλει «φρένο» στη λειτουργία των μαγαζιών που προωθούν την κάνναβη:
«Για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα που συνδέεται με τα κόφι σοπ και το εμπόριο ναρκωτικών, η πολιτική των ανοιχτών θυρών των κόφι σοπ θα τερματιστεί», τόνισαν οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης σε επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, κάθε κόφι σοπ στο εξής θα επιτρέπεται να έχουν ως 1500 μέλη. Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται στο νότιο κομμάτι της χώρας, ενώ το 2012 θα επεκταθεί σε όλη την Ολλανδία. Έτσι, με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ευελπιστεί να βάλει «στοπ» στον ναρκοτουρισμό.

Στο Άμστερνταμ, που διαθέτει περίπου 220 κόφι σοπ, έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν ορισμένα. Τοπικοί αξιωματούχοι ωστόσο εκφράζουν το φόβο ότι με το μέτρο αυτό το εμπόριο μαλακών ναρκωτικών θα περάσει στα χέρια του υπόκοσμου.