ΚΟΣΜΟΣ

Τα βλέμματα σε Μιλάνο και Νάπολη

Τα βλέμματα σε Μιλάνο και Νάπολη
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών...

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ιταλία, για την ανάδειξη έξι περιφερειακών και ογδόντα οκτώ δημοτικών συμβουλίων.

Συνολικά έξι εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες, όμως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους ψηφοφόρους του Μιλάνου και της Νάπολης, όπου διεξάγονται οι κύριες πολιτικές αναμετρήσεις.

Η κεντροαριστερά, αισιοδοξεί να μπορέσει να ξανακερδίσει, μετά από δύο δεκαετίες, την δημαρχία του Μιλάνου. Ο προοδευτικός δικηγόρος Τζουλιάνο Πιζαπία, στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 48%, είχε εξασφαλίσει 6,5 μονάδες προβάδισμα επί της αντιπάλου του, Λετίτσια Μοράττι. Από το "κεντροδεξιό στρατόπεδο", όμως, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Λέγκα του Βορρά και ο μπερλουσκονικός "Λαός των Ελευθεριών", κινητοποιήθηκαν με εκστρατεία "πόρτα πόρτα", για να επιχειρήσουν να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες του πρώτου γύρου. Η Μοράττι, μεταξύ των άλλων, υποσχέθηκε δωρεάν είσοδο για τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και παράταση των αδειών ταξί, μέχρι το 2015.

Ο ίδιος ο "Καβαλιέρε", σε παρεμβάσεις του, έκανε αναφορά, στον κίνδυνο, αν επικρατήσει ο Πιζαπία, "να ευνοηθούν υπερβολικά οι μουσουλμάνοι μετανάστες και οι τσιγγάνοι που ζουν στο Μιλάνο".

Παράλληλα, στη Νάπολη, ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, πρώην εισαγγελέας και στέλεχος του κόμματος "Ιταλία των Αξιών", κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, που συνολικά, στο πρώτο γύρο, είχαν λάβει ποσοστό 47%. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος, Τζάννι Λεττιέρι, ο οποίος, πριν δεκαπέντε ημέρες, είχε εξασφαλίσει το 37% των προτιμήσεων, ολοκλήρωσε την Παρασκευή την προεκλογική του εκστρατεία, με συναυλία του τραγουδιστή Τζίτζι Ντ' Αλέσσιο και την συμμετοχή του "Καβαλιέρε".