ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κατηγορίες για την 11η Σεπτεμβρίου

Νέες κατηγορίες για την 11η Σεπτεμβρίου
Νέες κατηγορίες απήγγειλαν οι στρατιωτικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατά των πέντε κατηγορουμένων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου...

Νέες κατηγορίες απήγγειλαν οι στρατιωτικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατά των πέντε κατηγορουμένων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανάληψη των δικαστικών διαδικασιών στο Γκουαντάναμο, αναφέρεται σε επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες από ένωση θυμάτων των επιθέσεων της Νέας Υόρκης.

Οι νέες κατηγορίες που απαγγέλλονται από τη στρατιωτική δικαιοσύνη είναι συνωμοσία, δολοφονία κατά παραβίαση του δικαίου του πολέμου, επίθεση εναντίον αμάχων, επίθεση εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, εσκεμμένη πρόκληση σωματικών βλαβών, καταστροφή περιουσίας κατά παραβίαση του δικαίου του πολέμου, αεροπειρατεία και τρομοκρατία.
Οι πέντε κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, προσήχθησαν το 2008 ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου πριν οι φάκελοί τους διαβιβασθούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα. Αλλά οι κατηγορούμενοι δεν προσήχθησαν ποτέ ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο απαγόρευσε την έλευσή τους σε αμερικανικό έδαφος.

Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση εγκατέλειψε την υπόθεση μίας δίκης στο πλαίσιο του Κοινού Δικαίου και ανέπεμψε τους πέντε κατηγορούμενους ενώπιον των έκτακτων στρατοδικείων.

«Η ανακοίνωση της απαγγελίας νέων κατηγοριών αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό βήμα στο πλαίσιο της διευθέτησης της πιο σημαντικής δίκης της εποχής μας», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων Aclu, θεωρώντας ότι η ετυμηγορία των στρατιωτικών δικαστηρίων δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.

Η οργάνωση Human Rights First καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της το γεγονός ότι η δίκη δεν θα διεξαχθεί σε δικαστήριο του Κοινού Δικαίου.

Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ έχει παραδεχθεί την ευθύνη του «από το Α στο Ω» για τις επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Συνελήφθη στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2003 και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο το 2006.