ΚΟΣΜΟΣ

Ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης ο Μλάντιτς

Ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης ο Μλάντιτς
Ως «απεχθείς» και «τερατώδεις» χαρακτήρισε τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο...

Ως «απεχθείς» και «τερατώδεις» χαρακτήρισε τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος προσήχθη σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τη Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας.

Ο Μλάντιτς αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος ή αθώος στο δικαστήριο και ζήτησε περισσότερο χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για το κατηγορητήριο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα επαναληφθει στις 4 Ιουλίου.

«Υπερασπίστηκα το λαό μου, τη χώρα μου. Τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου», είπε σε επιθετικό τόνο ο Μλάντιτς. "Δεν σκότωσα Κροάτες επειδή ήταν Κροάτες. Υπερασπίστηκα μόνο τη χώρα μου".

«Έχω μόνο να πω ότι θέλω να ζήσω για να δω ότι είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο δικαστή Αλφόνς Όριε που τον ρώτησε αν θέλει ακόμη να κάνει μια δήλωση πριν από το τέλος της διάρκειας 100 λεπτών ακροαματικής διαδικασίας, ο Μλάντιτς είπε: «Δεν θέλω να με μεταφέρουν πιάνοντάς με κάτω από τους ώμους σαν να είμαι τυφλός. Μπορώ να περπατήσω μόνος μου. Δεν θέλω να οδηγούμαι από άλλα πρόσωπα. Όλος ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι: είμαι ο στρατηγός Μλάντιτς», τόνισε.

Ο 69χρονος Μλάντιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, που φέρεται ότι διέπραξε την περίοδο 1992 - 95 κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία , καταζητούταν επί 16 χρόνια και συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Σερβία.

Ο δικηγόρος του και η οικογένειά του υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και μάλιστα όπως έγινε γνωστό χθες πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο των φυλακών.

"Είμαι ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς", απάντησε με ήρεμη φωνή στη σχετική ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι ένας "πολύ άρρωστος άνθρωπος" και ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να καταλάβει τις κατηγορίες.