ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Πορτογαλία, εν μέσω κλίματος απαισιοδοξίας, ενόψει της εφαρμογής του πορτογαλικού μνημονίου. Περίπου 9,6...

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Πορτογαλία, εν μέσω κλίματος απαισιοδοξίας, ενόψει της εφαρμογής του πορτογαλικού μνημονίου.


Περίπου 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν του 230 βουλευτές του κοινοβουλίου, το οποίο διαλύθηκε στα τέλη Μαρτίου μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, στην εξουσία από το 2005.


Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 στην Πορτογαλία και την Μαδέρα, αλλά μία ώρα αργότερα στις Αζόρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται στις 20:00 ώρα Πορτογαλίας.


Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο πρόεδρός του, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, φιλελεύθερος κεντρώος θα αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που δεν πετύχει απόλυτη πλειοψηφία, το κόμμα του Κοέλιο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το δεξιό Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο.

Ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που απαιτούν ΕΕ και ΔΝΤ με αντάλλαγμα ένα δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τους όρους και τα μέτρα του προγράμματος αυτού.