ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα: Υπερδιπλάσια η εκλυθείσα ραδιενέργεια

Φουκουσίμα: Υπερδιπλάσια η εκλυθείσα ραδιενέργεια
Τουλάχιστον διπλάσια είναι η ποσότητα της ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί...

Τουλάχιστον διπλάσια είναι η ποσότητα της ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σε σχέση τις εκτιμήσεις που αρχικά είχαν ανακοινωθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ραδιενέργεια που έχει εκλυθεί πιστεύεται ότι έχει ανέλθει σε 770.000 τεραμπεκερέλ (terabecquerels) κατά την περίοδο 11-16 Μαρτίου.

Πρόκειται για συγκέντρωση πολύ πάνω από τα 370.000 terabecquerels, όπως είχε εκτιμηθεί στις αρχές Απριλίου, όταν το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος αυξήθηκε στη βαθμίδα 7, τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 στην Ουκρανία.

Η Υπηρεσία έκανε επίσης μια εκτίμηση της κατάστασης των πυρήνων των αντιδραστήρων 1 έως 3, και είπε πως πιστεύει ότι οι πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 2 υπέστησαν τήξη πιο γρήγορα από όσο εκτιμούσε προηγουμένως η εταιρεία εκμετάλλευσης της μονάδας Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού πέρα από την διαμέτρου 20 χιλιομέτρων ζώνη, που ήδη έχει εκκενωθεί, στην περίπτωση που η έκθεση των κατοίκων στη ραδιενεργή ακτινοβολία υπερβεί τα 20 μιλισίβερτ (millisieverts) κατά τη διάρκεια του έτους.