ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα δώσουμε γραπτές εγγυήσεις στη Ρωσία»

«Δεν θα δώσουμε γραπτές εγγυήσεις στη Ρωσία»
Η Ατλαντική Συμμαχία δεν προτίθεται να δώσει τις γραπτές εγγυήσεις που ζητεί η Ρωσία για να διασφαλίσει ότι το σχέδιο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας...

Η Ατλαντική Συμμαχία δεν προτίθεται να δώσει τις γραπτές εγγυήσεις που ζητεί η Ρωσία για να διασφαλίσει ότι το σχέδιο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη δεν αποτελεί απειλή γι΄ αυτήν, δήλωσε σήμερα ο γ.γ .του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.


«Η πορεία που υπόσχεται ενίσχυση της εμπιστοσύνης είναι αυτή των συνομιλιών και του πολιτικού διαλόγου, περισσότερο από την υιοθέτηση περίπλοκων νομικών τύπων που θα είναι δύσκολο να επικυρωθούν από τις 29 χώρες» (μέλη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία) τόνισε ο Ράσμουσεν στο πρακτορείο Ιντερφαξ.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται την παραμονή της συνάντησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στις Βρυξέλλες, ο Ράσμουσεν είπε ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν ανεξάρτητα αντιπυραυλικά συστήματα άμυνας, αλλά να δημιουργήσουν "συνεργασίες".


«Μιλάμε για συνέργιες ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Ο λόγος είναι απλός: το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναθέσει υποχρεώσεις, συμβατικές για τα μέλη του, σε χώρες που δεν είναι μέλη», πρόσθεσε ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας, αναφερόμενος στη Ρωσία.


«Το όραμα του ΝΑΤΟ είναι δύο ανεξάρτητα συστήματα που να συνδέονται, να μοιράζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να καθορίζουν με αποτελεσματικότητα τις πιθανές απειλές», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.


Στη Σύνοδο της Λισαβόνας τον περασμένο Νοέμβριο, Ρωσία και ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας.


Οι Δυτικοί έχουν ήδη απορρίψει την ιδέα του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ να χωριστεί η ευρωπαϊκή ήπειρος σε ζώνες στρατιωτικής ευθύνης. Η Μόσχα αρνείται να καλύπτει ένα τμήμα των εδαφών της μια αντιπυραυλική ασπίδα που να ελέγχεται μόνο από Δυτικούς.


Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα απαντήσει θετικά σε μια ασπίδα στην Ευρώπη παρά μόνο αν η Ρωσία γίνει κανονικό μέλος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.