ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εκστρατεία για τις «απρόσεκτες κουβέντες» των στρατιωτών

Βρετανία: Εκστρατεία για τις «απρόσεκτες κουβέντες» των στρατιωτών
Ένα σύνθημα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανέσυρε η βρετανική κυβέρνηση...

Ένα σύνθημα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανέσυρε η βρετανική κυβέρνηση, για να προειδοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Το σύνθημα «Οι απρόσεκτες κουβέντες κοστίζουν ζωές» αναγραφόταν σε πολλά πανό στη Βρετανία, από το 1940 και μετά. Στόχος του ήταν να προειδοποιήσει το κοινό να αποφεύγει τις συζητήσεις σε δημόσιους χώρους, τις οποίες μπορεί να ακούσει ο εχθρός.

Αυτή τη φορά το ίδιο σύνθημα χρησιμοποιείται από το προσωπικό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για να προειδοποιήσει τους στρατιώτες για τους κινδύνους που μπορεί κρύβει η αποκάλυψη πληροφοριών μέσω του Twitter, του Facebook και του YouTube.

«Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στο προσωπικό να επικοινωνεί με τους οικείους του, όπου κι αν βρίσκονται σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, επικεφαλής Επικοινωνίας του υπουργείου Άμυνας.

«Θέλουμε το προσωπικό μας να χρησιμοποιεί ιστότοπους όπως το Twitter, το Facebook, το YouTube και το LinkedIn, όμως επίσης και να συνειδητοποιούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν»: αποκάλυψη πληροφοριών για την κίνηση των στρατευμάτων, για αποστολές, για τις κινήσεις πλοίων και αεροπλάνων και επίσης των προσωπικών τους διευθύνσεων, πρόσθεσε ο Λόριμερ.

Η εκστρατεία ενημέρωσης των στρατιωτών γίνεται κυρίως μέσω του Facebook και του YouTube με μικρά βίντεο.

Στο νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας η βρετανική κυβέρνηση έχει κατατάξει την τρομοκρατία και τις κυβερνοεπιθέσεις ως τις πιο σοβαρές απειλές για τη Βρετανία.