ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός του στολίσκου για τη Γάζα το τουρκικό Mavi Marmara

Εκτός του στολίσκου για τη Γάζα το τουρκικό Mavi Marmara
To Mavi Marmara, το τουρκικό πλοίο που είχε δεχθεί τη δολοφονική επίθεση Ισραηλινών κομάντο το Μάιο του 2010 κατευθυνόμενο προς τη Γάζα...

To Mavi Marmara, το τουρκικό πλοίο που είχε δεχθεί τη δολοφονική επίθεση Ισραηλινών κομάντο το Μάιο του 2010 κατευθυνόμενο προς τη Γάζα, δεν συμμετάσχει στη νέα αποστολή του διεθνούς στολίσκου.

Η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση IHH ανακοίνωσε σήμερα στο στολίσκο ότι το πλοίο «δυστυχώς υπέστη τόσο μεγάλες ζημιές που δεν μπορούσε να είναι έγκαιρα έτοιμο», δήλωσε ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, επικεφαλής αυτής της ισλαμιστικής οργάνωσης αρωγής.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε φημολογία ότι το σκάφος δε θα σταλεί λόγω των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι θα εμποδίσει το νέο στολίσκο, ενώ η Τουρκία έχει διατυπώσει τη θέση πως δεν μπορεί να σταματήσει ειρηνικούς διαδηλωτές που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον αποκλεισμό δύο εκατομμυρίων Παλαιστίνιων στη Γάζα, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες αν επαναληφθούν τα αιματηρά γεγονότα του 2010, που στοίχισαν τη ζωή σε 9 Τούρκους ακτιβιστές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να αποθαρρύνουν τους ακτιβιστές οι οποίοι σχεδιάζουν να λάβουν μέρος ή να υποστηρίξουν το νέο στολίσκο. Παράλληλα, αυτό το μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες του ανοίγματος του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα από την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει την αποστολή ενός νέου στολίσκου στην Λωρίδα της Γάζας.