ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ζάμπια Φρ. Τσιλούμπα

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ζάμπια Φρ. Τσιλούμπα
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο σπίτι του ο πρώην πρόεδρος της Ζάμπια Φρέντερικ Τσιλούμπα...

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο σπίτι του ο πρώην πρόεδρος της Ζάμπια Φρέντερικ Τσιλούμπα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Εμάνουελ Μουάμπα.

Ο Φρεντερίκ Τσιλούμπα ήταν 69 ετών και η προεδρική του θητεία διήρκεσε από το 1991 έως το 2001. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, ενώ μέχρι τότε ο ήρωας του Κινήματος για την Πολυκομματική Δημοκρατία (MMD) στη Ζάμπια.

Νεαρός οδηγός λεωφορείου και υπάλληλος στον αγροτικό τομέα, που έγινε αργότερα συνδικαλιστικός ηγέτης, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1991 διεξάγοντας προεκλογική εκστρατεία υπέρ του πολυκομματισμού και κατά της οικονομικής διαχείρισης του Κένεθ Καούντα.

Επανεκλεγείς το 1996, ματαιώνει μια συνωμοσία πραξικοπήματος από αξιωματικούς και συλλαμβάνει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Καούντα, τους οποίους κατηγορεί ως εμπνευστές.
Το 2001 ο Τσιλούμπα επικρίθηκε, όταν προσπάθησε να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να επιδιώξει τρίτη θητεία.

Το Μάιο του 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία στο Λονδίνο, αφού τον κήρυξε ύποπτο συμμετοχής σε συνωμοσία για την κατάχρηση 46 εκατομμυρίων δολαρίων από τα δημόσια ταμεία.