ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη φυλακή Ελ Ροντέο

Βενεζουέλα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη φυλακή Ελ Ροντέο
Προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στη φυλακή Ελ Ροντέο...

Προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στη φυλακή Ελ Ροντέο επιχειρούν δυνάμεις της εθνοφρουράς στη βόρεια Βενεζουέλα, όπου κρατούνται πολλαπλάσιοι κρατούμενοι από όσους χωρούν. Την τελευταία εβδομάδα έχουν ξεσπάσει ταραχές στη φυλακή στις οποίες έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι.

Περίπου 4.000 άνδρες της εθνοφρουράς και των αλεξιπτωτιστών έχουν αναπτυχθεί για να ανακαταλάβουν την φυλακή, όπου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί με διαταγή των αρχών, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV ότι περίπου 2.500 κρατούμενοι έχουν ήδη μεταχθεί σε άλλες φυλακές, ενώ άλλοι 1.000 αναμένεται να μεταχθούν από την ασφυκτικά γεμάτη φυλακή.

Ωστόσο περίπου 1.300 κρατούμενοι αρνούνται να δώσουν ένα τέλος στην εξέγερσή τους, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε εκ νέου να υπάρξει διάλογος.

Η επιχείρηση έχει στόχο «την αποκατάσταση της τάξης και τον αφοπλισμό των κρατουμένων», μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατούμενους στη φυλακή Ελ Ροντέο οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους, 21 κρατούμενους και έναν επισκέπτη, δήλωσε ο Ελ Αϊσάμι.

Άλλοι τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν έκτοτε.

Οι ταραχές είναι οι πιο αιματηρές στις φυλακές της Βενεζουέλας από τη σύγκρουση ανάμεσα σε κρατούμενους και φρουρούς που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 27 ανθρώπους το 1999.

Περίπου 300 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω επεισοδίων βίας μέσα στις φυλακές και λόγω των άσχημων συνθηκών εγκλεισμού, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόσφατα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ένα υπουργείο με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ και στόχο να βελτιώσει και να "εξανθρωπίσει" το σωφρονιστικό σύστημα.