ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία σταματά να ρίχνει όπλα στους Λίβυους εξεγερμένους

Η Γαλλία σταματά να ρίχνει όπλα στους Λίβυους εξεγερμένους
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε να κάνει ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα στους Λίβυους εξεγερμένους, παρόλο που εκείνοι δεν έχουν καταφέρει να...

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε να κάνει ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα στους Λίβυους εξεγερμένους, παρόλο που εκείνοι δεν έχουν καταφέρει να προελάσουν στο έδαφος, την ώρα που η Ρωσία και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν και πάλι διαφορετικές απόψεις για τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ, στις περιοχές που ελέγχουν οι εξεγερμένοι έχει προκύψει μια "ευδιάκριτη πολιτική οργάνωση, γιαυτό και οι ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα δεν είναι πλέον απαραίτητες, σε αντίθεση με μερικές εβδομάδες πριν όταν αυτές οι περιοχές οργάνωναν ακόμα την αυτονομία τους".


Όπως εξήγησε ο Λονγκέ "αυτή η αυτονομία τους επιτρέπει να δημιουργούν σχέσεις με εταίρους στο εξωτερικό και να εξοπλίζονται" αν και άφησε να διαφανούν οι αμφιβολίες του για την ικανότητα των εξεγερμένων να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον της Τρίπολη, προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι.


Στα τέλη Ιουνίου η Γαλλία είχε παραδεχθεί ότι είχε πραγματοποιήσει ρίψεις όπλων στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην περιοχή Τζέμπελ Ναφούσα, νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον Λονγκέ οι ρίψεις όπλων έγιναν ως απάντηση σε "επίσημο αίτημα" του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, για τους αμάχους οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξοπλιστούν με άλλο τρόπο.


Όμως η κίνηση αυτή της Γαλλίας ανέδειξε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ, με τη Βρετανία να εκφράζει την επιφυλακτικότητά της για τις ρίψεις όπλων, ενώ ενίσχυσε και τις επικρίσεις της Ρωσίας η οποία αντιτίθεται στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.