ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο κατά των Ουιγούρων

Το Πεκίνο κατά των Ουιγούρων
Ποινή φυλάκισης αντιμετωπίζουν δεκάδες Ουιγούροι στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας...

Ποινή φυλάκισης αντιμετωπίζουν δεκάδες Ουιγούροι στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, επειδή μίλησαν για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας πριν δύο χρόνια…

Την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Τον Ιούλιο του 2009 η Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, συγκλονίστηκε από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κινέζων Χαν που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 200 άνθρωποι.

Από τότε η Κίνα έχει εκτελέσει 9 ανθρώπους, υποστηρίζοντας πως υποκινούσαν τις συγκρούσεις, ενώ έχει φυλακίσει και έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε εκατοντάδες άλλους σύμφωνα με τα κρατικά μέσα και ξένες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, τόνισε: «Η κυβέρνηση όχι μόνο φιμώνει τους ανθρώπους που μιλούν για τον Ιούλιο του 2009, αλλά χρησιμοποιεί και την επιρροή της έξω από τα σύνορα για να τους κάνει να σωπάσουν. Η γενική τάση της καταπίεσης που βλέπουμε σε ολόκληρη την Κίνα είναι ιδιαίτερα προφανής στην Σιντζιάνγκ, όπου ο πληθυσμός των Ουιγούρων έχει γίνει μειονότητα στην πατρίδα του».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε από τη μεριά του ότι αν και η επαρχία Σιντζιάνγκ είναι γενικά σταθερή και ο πληθυσμός της χαρούμενος, εξακολουθεί να απειλείται από αυτονομιστές, τους οποίους το Πεκίνο κατηγορεί ότι επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Ανατολικό Τουρκιστάν.

"Είμαστε πάντοτε προσεκτικοί απέναντι στις επιζήμιες δραστηριότητες των αυτονομιστών", επεσήμανε ο Χονγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η επαρχία Σιντζιάνγκ είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα καθώς στο υπέδαφός της έχει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Κεντρική Ασία.