ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Ικανή η συμφωνία στο Κογκρέσο για το έλλειμμα

Λευκός Οίκος: Ικανή η συμφωνία στο Κογκρέσο για το έλλειμμα
Θετική είναι η εκτίμηση του Λευκού Οίκου για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο σχετικά με το έλλειμμα των ΗΠΑ...

Θετική είναι η εκτίμηση του Λευκού Οίκου για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο σχετικά με το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι υπάρχει ικανός αριθμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο που «τάσσονται υπέρ της κατάργησης ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές» ώστε σε δεύτερη φάση να προκύψει «συμφωνία περιστολής του ομοσπονδιακού ελλείμματος».

Η ενδεχόμενη συμφωνία θα βγάλει από το αδιέξοδο, που έχει δημιουργήσει η διένεξη με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία για να μειωθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα δεν θα υπάρξει συμφωνία ούτε για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού μετά την 2α Αυγούστου το αμερικανικό δημόσιο θα «παραλύσει», κάνοντας υποχρεωτικά «στάση πληρωμών».

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι κρίνουν ότι «κατάργηση των φοροαπαλλαγών» που έχουν θεσπιστεί υπέρ των πλουσιότερων Αμερικανών, «θα προκαλέσει ζημιά στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας».