ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Σάλεχ εν όψει νέου σχεδίου για την Υεμένη

Μήνυμα Σάλεχ εν όψει νέου σχεδίου για την Υεμένη
Παράταση στην εξουσία δίνει στον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ένα νέο σχέδιο για να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο...

Παράταση στην εξουσία δίνει στον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ένα νέο σχέδιο για να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Το σχέδιο έχει επεξεργαστεί ο αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που εκτελεί χρέη προέδρου, κατά την απουσία του Σάλεχ στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σάλεχ, που τον προηγούμενο μήνα διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας μετά τον τραυματισμό του από επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, έχει προκαλέσει την οργή δεκάδων χιλιάδων Υεμενιτών παραμένοντας στην εξουσία παρά τη διεθνή πίεση και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και μήνες.

Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο Μανσούρ Χάντι προσέγγισε την αντιπολίτευση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται όμως στην πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

«Η ουσία αυτών των ιδεών είναι να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος με τη δημιουργία μίας εθνικής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται η αντιπολίτευση, και την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών από τις 60 ημέρες σε μία πιο μακρινή ημερομηνία χωρίς να μεταβιβαστεί εντελώς η εξουσία στον αντιπρόεδρο», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του με τον Μανσούρ Χάντι που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Σάλεχ αναμένεται να απευθύνει μήνυμα στο λαό της Υεμένης. Η ομιλία του προέδρου θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση και σύμφωνα με πηγή της προεδρίας, έχει μαγνητοσκοπηθεί στο Ριάντ.