ΚΟΣΜΟΣ

Χαμένη αν γίνονταν σήμερα εκλογές η Μέρκελ

Χαμένη αν γίνονταν σήμερα εκλογές η Μέρκελ
Σύμφωνα με μηνιαία δημοσκόπηση των ARD TV και Infratest dimap που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εάν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα και το αξίωμα κρινόταν με μια...

Σύμφωνα με μηνιαία δημοσκόπηση των ARD TV και Infratest dimap που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εάν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα και το αξίωμα κρινόταν με μια απευθείας ψηφοφορία, το αποτέλεσμα θα ήταν καταδικαστικό για τη συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αφού θα έχανε και από τους δύο κυριότερους αντιπάλους της των Σοσιαλδημοκρατών.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ κι ο πρώην υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ υπερτερούν της καγκελαρίου, η οποία για μεγάλο διάστημα υπήρξε μια από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα.


Οι δύο πρώην υπουργοί δεν έχουν ανακοινώσει εάν σκοπεύουν να διεκδικήσουν την καγκελαρία στις εκλογές του 2013, όμως θεωρούνται από πολλούς οι σημαντικότεροι υποψήφιοι.


Ειδικότερα, ο Στάινμπρικ, ο οποίος πιστώθηκε την καθοδήγηση της γερμανικής οικονομίας στην έξοδο από την οικονομική κρίση του 2008, συγκεντρώνει το 48% των δυνητικών ψηφοφόρων έναντι 37% της Μέρκελ.


Αντίστοιχα, ο Στάινμαϊερ -- ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη γερμανική βουλή που είχε υπηρετήσει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του αντικαγκελάριου την περίοδο 2005-2009, στην διάρκεια του λεγόμενου ‘μεγάλου συνασπισμού’ υπό την Μέρκελ -- συγκεντρώνει το 43% των προτιμήσεων έναντι 39% της καγκελαρίου στην δημοσκόπηση.


Η Μέρκελ δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει εάν θα είναι η υποψήφια καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών για τρίτη φορά, όμως θεωρείται η ισχυρότερη δυνητική υποψήφια.


Σημειώνεται πως το 46% θεωρεί πως η Μέρκελ χειρίστηκε καλά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ενώ το ίδιο ποσοστό πως δεν τη χειρίστηκε καλά.