ΚΟΣΜΟΣ

Ειδική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών ανακοίνωσε ο Κάμερον

Ειδική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών ανακοίνωσε ο Κάμερον
Σε συνέντευξη τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή...

Σε συνέντευξη τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών, το οποίο ήδη ερευνά η αστυνομία. Σε αυτή θα προεδρεύει δικαστής όπως τόνισε ενώ δήλωσε ότι «δεν θα παραβλέψουμε τίποτε».


Ακόμα ανακοίνωσε την διεξαγωγή άλλης παράλληλης έρευνας με θέμα την δεοντολογία στα μέσα ενημέρωσης και παραδέχθηκε την ανεπάρκεια της υπάρχουσας επιτροπής που ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος.


Νωρίτερα σήμερα σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, εμφανίστηκε ο Άντι Κόλσον, πρώην διευθυντής της εφημερίδας News of the World και πρώην σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών και τέθηκε υπό κράτηση.


Ο Άντι Κόλσον εμφανίστηκε στα πρόσφατα δημοσιεύματα ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον μεγιστάνα του τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ και τον βρετανό πρωθυπουργό ο οποίος κατηγορήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση ότι “έφερε έναν άνθρωπο τέτοιας ποιότητας στην καρδιά του κρατικού μηχανισμού”.


Την είδηση ότι ο Μέρντοχ αποφάσισε να κλείσει την News Of The World, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα στη Βρετανία, όπως ανέφεραν στην ιστοσελίδα τους οι Times του Λονδίνου, ακολούθησε η πληροφορία της εφημερίδας Γκάρντιαν ότι η βρετανική αστυνομία πρόκειται να συλλάβει τον Άντι Κόλσον μέσα στη μέρα.


Ο Κόλσον από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο επέμενε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, αλλά καθώς προχωρούσαν οι αποκαλύψεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ομάδα του Κάμερον τον Ιανουάριο.


Τώρα εικάζεται ότι ο δημοσιογραφικός όμιλος του Μέρντοκ News International θα μετατρέψει την Sun, την καθημερινή ταμπλόιντ με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία σε κυριακάτικη για να καλύψει την αγορά του κυριακάτικου Τύπου.


Ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία ήταν διευθύντρια της News of the World όταν άρχισαν οι υποκλοπές το 2002, αλλά ο Μέρντοκ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει από τον όμιλο.


Ο γιος του αυστραλού μεγιστάνα, Τζέιμς Μέρντοκ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Νews Corporation δήλωσε στο Sky News ικανοποιημένος που η Μπρουκς δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση όσο ήταν διευθύντρια.


Ερωτηθείς για το πως αισθάνονται οι δημοσιογράφοι για την Μπρουκς, ένας από αυτούς είπε "καθαρό μίσος". "Θεωρούμε ότι κλείνουν μία ολόκληρη εφημερίδα μόνο και μόνο για να προστατεύσουν την δουλειά μίας γυναίκας".


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι η Μπρουκς πρέπει να απολυθεί, συντασσόμενος με το σωματείο των δημοσιογράφων. Ο ίδιος πρόκειται σήμερα να χαρακτηρίσει σε ομιλία του το εποπτικό όργανο του Τύπου στη Βρετανία "αποδυναμωμένο" και να ζητήσει την διάλυσή του. Αποσπάσματα της ομιλίας του έχουν περιέλθει στην κατοχή του Ρόιτερς. Ο ηγέτης των Εργατικών πρόκειται να ζητήσει την διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο και να ασκήσει δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κάμερον για τις διασυνδέσεις του με στελέχη της News International.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώην διευθυντής της “News of the World” παραδόθηκε στην αστυνομία