ΚΟΣΜΟΣ

Απόσταση Μόσχας από τους Λίβυους εξεγερμένους

Απόσταση Μόσχας από τους Λίβυους εξεγερμένους
Δεν θεωρεί η ρωσική κυβέρνηση το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων της Λιβύης ως τη μόνη «νόμιμη κυβέρνηση της χώρας»...

Δεν θεωρεί η ρωσική κυβέρνηση το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων της Λιβύης ως τη μόνη «νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Τους θεωρούμε μια από τις ομάδες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Υπάρχουν και πολλοί άλλοι».

Ο Ρώσος υπουργός επέκρινε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και πολλών κρατών-μελών της ΕΕ να αναγνωρίσουν τους εξεγερμένους ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και να απαιτήσουν από τον συνταγματάρχη Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Αυτό σημαίνει ότι διαλέγουν πλευρά στη σύρραξη. . . και αποπειρώνται να απομονώσουν τη μια από τις πλευρές, σε αυτήν την περίπτωση τον Καντάφι», σημείωσε ο Λαβρόφ. «Χρειάζεται να διεξαχθεί ένας διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες θα ήταν καλύτερο να γίνουν υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης και να επικεντρωθούν αρχικά στο να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση, κατόπιν σε μια συμφωνία για την έναρξη μεταρρυθμίσεων, την κατάρτιση νέου Συντάγματος και «εάν είναι αναγκαίο» τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, κατέληξε ο Λαβρόφ.