ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Βίαιες συγκρούσεις στην Αίγυπτο
Στους 231 έφθασε ο αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά την...

Στους 231 έφθασε ο αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο το Σάββατο, μετέδωσε χθες το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της αφρικανικής χώρας, οι περισσότεροι τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, με 39 να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της πόλης.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνοικία Αμπασίγια στο κέντρο του Καΐρου όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κτίριο του υπουργείου Άμυνας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στις συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, μαχαίρια, ακόμα και τσεκούρια, με αρκετούς διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε λάστιχα και την κυκλοφορία να διακόπτεται σε μεγάλα τμήματα της πόλης.

Παράλληλα, υπήρχαν αναφορές ότι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν περίπου 10 χιλ. διαδηλωτές οι οποίοι ζητούσαν να οριστεί ημερομηνία για την παράδοση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση.


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο στρατός έστησε οδοφράγματα και αγκαθωτά συρματοπλέγματα, κάνοντας χρήση δακρυγόνων προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών στο υπουργείο. Το εξαγριωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «κάτω η εξουσία του στρατού» και «ο λαός θέλει να πέσει ο στρατάρχης» (ο Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου).

Το εν λόγω Συμβούλιο κυβερνά την Αίγυπτο από την 11η Φεβρουαρίου, όταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του.