ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν διαπραγματεύεται μόνο με την Ιαπωνία για τα πυρηνικά

Τουρκία: Δεν διαπραγματεύεται μόνο με την Ιαπωνία για τα πυρηνικά
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαπραγματεύεται αποκλειστικά με την Ιαπωνία για την κατασκευή πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού...

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαπραγματεύεται αποκλειστικά με την Ιαπωνία για την κατασκευή πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες, Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για το ρόλο της Ιαπωνίας στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στη χώρα του.


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε στα μέσα Ιουλίου ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να προωθήσει τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας έπειτα από το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι.


Αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, ταξίδεψαν στην Τουρκία για να συζητήσουν με την Άγκυρα τις πιθανότητες να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή ώστε οι διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν να διεξάγονται στη βάση της αποκλειστικότητας, ανέφερε το Jiji.


Η Τουρκία, σεισμογενής χώρα όπως και η Ιαπωνία, σκοπεύει να κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο περίπου το 2018. Η Toshiba Corp θέλει να αναλάβει το έργο ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας και υποστήριξης σε ζητήματα σχεδιασμού και εκπαίδευσης προσωπικού, σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.