ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Εκρηκτικά ενός τόνου διέλυσαν την έδρα της κυβέρνησης

Νορβηγία: Εκρηκτικά ενός τόνου διέλυσαν την έδρα της κυβέρνησης
Η βόμβα που τοποθέτησε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έξω από την έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στην καρδιά του Όσλο και άφησε νεκρούς 8 ανθρώπους...

Η βόμβα που τοποθέτησε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έξω από την έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στην καρδιά του Όσλο και άφησε νεκρούς 8 ανθρώπους, ήταν πιο ισχυρή από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με πυροτεχνουργούς που επικαλείται η εφημερίδα Dagsavisen, η βόμβα ενδέχεται να περιείχε περίπου 1 τόνο εκρηκτικών, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 500 κιλά.

Μία υπόγεια διάβαση στο κτήριο των 17 ορόφων, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι πιθανό να μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης, σύμφωνα με τον πυροτεχνουργό Περ Νέργκααρντ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο απολογισμός των οκτώ νεκρών είναι «απίθανα χαμηλός» σε σχέση με την ισχύ της βόμβας.

Ένας άλλος παράγοντας που πιστεύεται ότι συνέβαλε στο μικρό αριθμό των θυμάτων ήταν ότι πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι έλειπαν λόγω καλοκαιρινών διακοπών, επεσήμανε ο Νέργκααρντ.

Η εφημερίδα Dagsavisen αναφέρει ότι μόλις 190 άνθρωποι εργάζονταν στα οκτώ κυβερνητικά κτήρια και τα υπουργεία που βρίσκονταν κοντά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο, την ώρα που συνήθως εργάζονται περίπου 1.600.