ΚΟΣΜΟΣ

Μετράει ώρες το καθεστώς Καντάφι

Μετράει ώρες το καθεστώς Καντάφι
Η πτώση της Τρίπολης στα χέρια των αντικαθεστωτικών θεωρείται πλέον δεδομένη, καθώς οι Λίβυοι εξεγερμένοι ...

Η πτώση της Τρίπολης στα χέρια των αντικαθεστωτικών θεωρείται πλέον δεδομένη, καθώς οι Λίβυοι εξεγερμένοι φέρονται να έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, εκτός από το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία αλλά και το αεροδρόμιο της Τρίπολης, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι ο εντοπισμός του άφαντου Μουαμάρ Καντάφι για να ολοκληρωθεί έπειτα από έξι μήνες ο πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες αθώα θύματα, με στόχο την ανατροπή του επί τέσσερις δεκαετίες μοναδικού ηγέτη της χώρας.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ομάδες των επαναστατών βρίσκονται στην Πράσινη Πλατεία την οποία μετονόμασαν σε «Πλατεία των Μαρτύρων» ενώ άλλαξαν και την ονομασία στο google map. Νωρίτερα, είχαν συλλάβει τους δύο μεγαλύτερους γιούς του Καντάφι.

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο από τους γιους του Καντάφι, τον Σαιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, είχε συλληφθεί από Λίβυους επαναστάτες, είδηση που είχε επιβεβαιώσει και ο δικαστικός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο - Οκάμπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρισκόταν ελεύθερος στην Τρίπολη. Ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι ο Σαιφ βρέθηκε σε ξενοδοχείο και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν ο πατέρας του είναι ασφαλής στην Τρίπολη, απάντησε «φυσικά».

Ο Σαίφ αλ-Ισλαμ, εμφανίστηκε σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί ξένους δημοσιογράφους και, όπως ανέφερε το CNN, ήταν φανερό πως δεν βρισκόταν υπό επιτήρηση επαναστατών, δήλωσε: «Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο. Όλος ο κόσμος μπορεί να το επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά».

Διπλωματική πηγή ανέφερε σε διεθνή ΜΜΕ ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στην κατοικία του, στην Μπαμπ αλ-Αζιζίγια. Τανκς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρω από την κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι άνοιξαν πυρ κατά των ανταρτών.

Σχεδιάζουν την μετά Καντάφι εποχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται, ήδη, σχέδια για μια Λιβύη χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι και τον καλεί να αποχωρήσει «χωρίς άλλη καθυστέρηση».

«Φαίνεται ότι είμαστε μάρτυρες των τελευταίων λεπτών ζωής του καθεστώτος Καντάφι, τον οποίο καλούμε να παραιτηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

«Επεξεργαζόμαστε σχέδια για την μετά-Καντάφι εποχή. Υπάρχουν διάφορα σενάρια που μελετούμε όσον αφορά τη βοήθειά μας σε μια Λιβύη μετά τον Καντάφι», τόνισε.