ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικής σημασίας η συνάντηση Κιμ-Μεντβέντεφ

Ιστορικής σημασίας η συνάντηση Κιμ-Μεντβέντεφ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του...

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στη Ρωσία από το 2002.

O πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας ως "ανοιχτές" και "ουσιαστικές" και ανέφερε ότι Βόρεια Κορέα υποστηρίζει το σχέδιο του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω του εδάφους της ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Κορέα.


Παράλληλα η Ναταλία Τιμακόβα, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου , δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να διακόψει τις πυρηνικές δοκιμές στην περίπτωση που αναβιώσουν οι συνομιλίες των Έξι για το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Η Τιμακόβα έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχαν σε ρωσική στρατιωτική βάση κοντά στο Ουλάν-Ουντέ της κεντρικής Σιβηρίας, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ με το ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Σύμφωνα με την Τιμακόβα, η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να επιστρέψει χωρίς όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των Έξι (οι δυο Κορέες, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία), οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Δεκέμβριο του 2008.


"Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η Βόρεια Κορέα θα είναι έτοιμη να επιλύσει το πρόβλημα εφαρμόζοντας μορατόριο στις δοκιμές και την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων", υπογράμμισε η Τιμακόβα.