ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους της Μαδρίτης συνδικάτα και «αγανακτισμένοι»

Στους δρόμους της Μαδρίτης συνδικάτα και «αγανακτισμένοι»
Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας...

Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας, η CCOO και η UGT, και οι «αγανακτισμένοι», ενάντια στις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που υιοθέτησε η σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο.

Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στην Πλάθα Θιμπέλες και θα καταλήξει στην Πουέρτα δελ Σολ, όπου οι Ισπανοί «αγανακτισμένοι» είχαν στήσει καταυλισμό για σχεδόν ένα μήνα, νωρίτερα φέτος, καταγγέλλοντας το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ισπανίας.

Η σημερινή κινητοποίηση ακολουθεί αυτές που διοργανώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μια ημέρα πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην άνω βουλή το νομοθέτημα που εισάγει στο Σύνταγμα συγκεκριμένα όρια όσον αφορά τα ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση όσο και για τις περιφέρειες.

Το κύριο επιχείρημα των πολέμιων του πακέτου μέτρων είναι ότι παραβιάζει τη συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί στη Βουλή, όταν η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία. Επίσης, ζητούν να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την -μόλις δεύτερη- τροποποίηση του Συντάγματος αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1978, τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.