ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνικό πολέμου στην Αίγυπτο

Σκηνικό πολέμου στην Αίγυπτο
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.000 τραυματίστηκαν, κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν...

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.000 τραυματίστηκαν, κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο.


Τα επεισόδια ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής όταν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων που μετείχαν σε μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ με αίτημα την επιτάχυνση των δημοκρατικών αλλαγών στη χώρα, κινήθηκαν προς το κτίριο που στεγάζει την πρεσβεία του Ισραήλ.

Αρχικά κατέστρεψαν τμήματα του τσιμεντένιου τείχους που βρίσκεται περιμετρικά της πρεσβείας και ακολούθως εισέβαλαν στο κτίριο, απ' όπου κατέβασαν τη σημαία του Ισραήλ και ανάρτησαν σημαίες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης.


Το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας, με εξαίρεση έναν ανώτερο διπλωματικό υπάλληλο που παραμένει στην Αίγυπτο, απομακρύνθηκε και επέστρεψε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στο Ισραήλ.

Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και τεθωρακισμένα παρατάχθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων.


Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από το Κάιρο, τουλάχιστον 2 είναι οι νεκροί ενώ σε 988 ανέρχονται οι τραυματίες από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.


Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία στην διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν να προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του.

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κάιρο και κάλεσε την Αίγυπτο να τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Επίσης, είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι λαμβάνει μέτρα για να συμβάλει να επιλυθεί η κατάσταση χωρίς περαιτέρω βία. Την προστασία των διπλωματικών αποστολών ζήτησε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πολιτικός αναλυτής Νάμπιλ Άμπντελ Φάταχ σημείωσε ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «δείχνουν την κατάσταση οργής και απελπισίας που νοιώθουν οι νεαροί αιγύπτιοι επαναστάτες έναντι του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στα σύνορα που προκάλεσαν τους θανάτους αιγυπτίων στρατιωτών».