ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας

Έκρηξη σε πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας
Έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Μαρκού - Ένας νεκρός

Ένας κλίβανος εξερράγη σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία, όμως από το δυστύχημα δεν προκλήθηκε διαρροή ραδιενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές.

Ένας άνθρωπος είναι νεκρός και άλλοι τέσσερις έχουν τραυματιστεί, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro), καθώς μετά την έκρηξη ξέσπασε πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Ένας εκ των τραυματιών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην πυρηνική αυτή μονάδα γίνεται παροπλισμός πυρηνικών όπλων, με την ανακύκλωση πλουτωνίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (ASN), δεν υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για την έκρηξη ενός κλίβανου που χρησιμοποιούνταν για να λιώνουν μεταλλικά ραδιενεργά απόβλητα με μικρά ή πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας», επεσήμανε η ASN, η οποία ενεργοποίησε το κέντρο εκτάκτων αναγκών μετά το δυστύχημα.

Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) η ASN ανακοίνωσε ότι το δυστύχημα έχει «λήξει» και ότι δεν υπάρχει «ραδιολογικός κίνδυνος, ούτε απαιτείται δράση για την προστασία των κατοίκων».

Ωστόσο, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM, επικαλούμενο τη νομαρχία της Νιμ, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF, η θυγατρική της οποίας χρησιμοποιεί το κέντρο επεξεργασίας και συσκευασίας αποβλήτων χαμηλής ραδιενέργειας, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

«Πρόκειται για ένα βιομηχανικό δυστύχημα και όχι για πυρηνικό», διευκρίνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Κανένα μέτρο για τον περιορισμό ή την απομάκρυνση» των εργαζομένων «δεν ήταν απαραίτητο», ανακοίνωσε από τη μεριά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του «πέθανε από την έκρηξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά.