ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό όσων μάχονται την απληστία της Γουόλ Στριτ ο Τσάβες

Στο πλευρό όσων μάχονται την απληστία της Γουόλ Στριτ ο Τσάβες
Χαρακτήρισε "φρικτή καταστολή" την αντιμετώπισή τους από τις ΗΠΑ

Στο στόχαστρο του Ούγκο Τσάβες βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας καταδίκασε την "φρικτή καταστολή" σε βάρος των διαδηλωτών που τάσσονται εναντίον της "απληστίας" στην Γουόλ Στριτ.

Παρότι ακόμα αναρρώνει από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Ιούνιο για την αφαίρεση ενός όγκου, την οποία ακολούθησαν τέσσερις κύκλοι χημειοθεραπείας, ο 57χρονος πρόεδρος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη σκληρή ρητορική που τον έχει κάνει γνωστό σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τσάβες εξέφρασε αλληλεγγύη στους αμερικανούς ακτιβιστές που πραγματοποιούν πορείες και διαδηλώσεις εναντίον της "απληστίας" στη Γουόλ Στριτ. Οι κινητοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη κι έχουν επεκταθεί σε πολλές πόλεις --στην Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, στην Τάμπα (Φλόριντα) και αλλού-- υπήρξαν στην πλειοψηφία τους ειρηνικές αλλά ορισμένες φορές σημαδεύτηκαν από επεισόδια. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

"Αυτό το κίνημα της λαϊκής οργής επεκτείνεται σε 10 πόλεις και η καταστολή είναι φρικτή, δεν ξέρω πόσοι είναι στη φυλακή πλέον", είπε ο Τσάβες στην διάρκεια μιας συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.