ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματα ο Άσαντ

Συρία: Συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματα ο Άσαντ

Η Συρία αποδέχτηκε ανεπιφύλακτα το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τερματισμό της πολύμηνης και αιματηρής κρίσης στη χώρα και δεσμεύεται να αρχίσει εθνικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη αξιωματούχος του Συνδέσμου.

«Η συριακή αντιπροσωπεία αποδέχθηκε χωρίς επιφυλάξεις το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου στο σύνολό του», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η επίσημη απάντηση της Δαμασκού στην πρόταση αυτή έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Συρίας μιας συμφωνίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο για το σχέδιο αυτό.

Το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου προβλέπει «άμεση κατάπαυση της βίας» και την «απόσυρση των αρμάτων μάχης», προκειμένου «να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς την κοινωνία της Συρίας», πριν από την έναρξη ενός «εθνικού διαλόγου» με την αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε ότι η Δαμασκός έχει απαντήσει στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου με «κλιμάκωση της καταστολής» και κάλεσε και πάλι τον οργανισμό να παγώσει την επιστροφή της Συρίας στις τάξεις του.

«Η αιματηρή συμπεριφορά του καθεστώτος δείχνει ότι αγνοεί τις αραβικές προσπάθειες για να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποφευχθούν οι ξένες επεμβάσεις. Το καθεστώς θέλει να κερδίσει χρόνο», αναφέρει το Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε ότι 15 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Χάμα σε δύο επιχειρήσεις που έγιναν από λιποτάκτες.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Συρία.