ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένη η αντιπολίτευση στη Συρία

Διχασμένη η αντιπολίτευση στη Συρία

Η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται, όπως και οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που απαιτούν την αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν την αντιπολίτευση για διχασμό.

Στην επαρχία Χάμα, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έξι ανθρώπους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τέσσερις ακόμα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε μια συνοικία της Δαμασκού και στην Ινχέλ, στην επαρχία Ντεράα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές στην παράκτια πόλη Λαττάκεια, οι οποίοι εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους πολίτες της Χομς. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη νότια επαρχία Ντεράα.

Εν τω μεταξύ, στο Κάιρο μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στα μέλη μιας αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης έξω από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, όπου η αντιπροσωπεία επρόκειτο να συναντηθεί με το γενικό του γραμματέα.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι επιτέθηκαν στα μέλη της αντιπολίτευσης διότι δεν εκπροσωπούν τη Συρία.

Μόνο ένα μέλος της αντιπροσωπείας, ο Χάσαν Άμπντελ Αζίμ, συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, κατάφερε να μπει στον Αραβικό Σύνδεσμο και να συναντηθεί με τον γενικό του γραμματέα Νάμπιλ αλ Αράμπι, είπαν ακτιβιστές.

Παράλληλα, ένας εξάδελφος του προέδρου της Συρίας, ο Ριμπάλ αλ Άσαντ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα απέδωσε το γεγονός ότι συνεχίζονται οι ταραχές στη Συρία στο ότι η αντιπολίτευση είναι διχασμένη.

Στις δηλώσεις του, που δημοσιεύει μια αλγερινή εφημερίδα, η Αλ Χαμπάρ, ο Ριμπάλ αλ Άσαντ είπε ότι εάν η αντιπολίτευση ήταν ενωμένη θα μπορούσε να ενθαρρύνει το στρατό να ταχθεί με τους διαδηλωτές και να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο.

«Οι αξιωματικοί του στρατού δεν θα λάβουν μια απόφαση να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ όσο αντιμετωπίζουν μια διχασμένη αντιπολίτευση», επισήμανε.