ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας συζητά το κόμμα του Μπερλουσκόνι

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας συζητά το κόμμα του Μπερλουσκόνι

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι, καθώς και την επιλογή πρόωρων εκλογών φαίνεται να συζητά το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ακόμη δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.

Είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας κάνει λόγο για τη στήριξη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λύση ως προς την οποία είχε μέχρι σήμερα εκφράσει τη σφοδρή του αντίθεση.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διόρισε χθες τον Μάριο Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη ότι προτίθεται να δώσει στον έγκυρο οικονομολόγο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε χθες την Ιταλία να συνεχίσει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποιεί ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποστεί ένα ισχυρό σοκ αντίστοιχο με εκείνο που προήλθε από την πτώχευση της Lehman Brothers , εάν η κρίση χρέους της ευρωζώνης πλήξει πρώτου μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Ιταλία.

"Οποιαδήποτε μετάδοση αυτού που συμβαίνει στην Ευρώπη, θα έπληττε πρώτα το τραπεζικό σύστημα", όπως συνέβη το 2008, δήλωσε ο Στίβεν Χες, αναλυτής επιφορτισμένος με τις ΗΠΑ.

Ο οίκος πάντως διευκρίνισε ότι δεν εργάζεται επί του σεναρίου αυτού και διατηρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από 1,5% σε 2,5% για το 2012.

Η Γερουσία της Ιταλίας επισπεύδει τη διαδικασία της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση μέτρων για την ανάπτυξη. Η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή στη Γερουσία και θα ακολουθήσει -πιθανότατα το Σάββατο- η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων