ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σήμερα η έγκριση των μέτρων λιτότητας

Ιταλία: Σήμερα η έγκριση των μέτρων λιτότητας

Τα μέτρα οικονομικής σταθερότητας ετοιμάζεται να εγκρίνει σήμερα η ιταλική βουλή, την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζεται για την αναμενόμενη παραίτησή του.

Αφού εγκριθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησε από την Ιταλία η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και να υποβάλει την παραίτησή του.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο καθηγητής Μάριο Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε και σήμερα με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζότζιο Ναπολιτάνο, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν δημιουργηθεί εμπόδια στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Πολλοί συνεργάτες και βουλευτές του «Καβαλιέρε» δεν δείχνουν πρόθυμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό τον Μόντι. Η Λέγκα του Βορρά επιμένει ότι η καταλληλότερη λύση είναι εκείνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Όσο για τον μπερλουσκονικό, αμιγώς, χώρο, και την πολιτική δύναμη «Λαός της Ελευθερίας», η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, σήμερα, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος.

Η αντιπολίτευση δε, σύσσωμη στηρίζει την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι. Το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, εξαρτάται, κατά συνέπεια, από τη στάση της κεντροδεξιάς.