ΚΟΣΜΟΣ

Σκιές πάνω από τις σημερινές εκλογές στη Ρωσία

Σκιές πάνω από τις σημερινές εκλογές στη Ρωσία

Σήμερα διεξάγονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσία με το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία να μην παρουσιάζει ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θεωρώντας πως θα εξασφαλίσει μια άνετη νίκη.



Αμετάβλητο λοιπόν φαίνεται πως θα παραμείνει το κοινοβουλευτικό τοπίο με τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων να κάνουν λόγο για ποσοστό γύρω στο 53% το οποίο όπως αναφέρουν αναμένεται να καταγράψει το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, την ίδια στιγμή όμως καταγγελίες για τις «σκοτεινές» μεθόδους επιρροής του Κρεμλίνου στο εκλογικό σώμα όλο και γίνονται περισσότερες.

Περισσότερες από 3.500 καταγγελίες χειραγώγησης

Η ανεξάρτητη ρωσική οργάνωση παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας Golos σε συνεργασία με τη διαδικτυακή εφημερίδα Gazeta.ru, δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία παρέχει την ευκαιρία στους Ρώσους πολίτες να καταγγείλουν περιστατικά αδιαφάνειας.

Ιδιαίτερο λοιπόν ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των αναφορών για κρούσματα μεροληψίας από ΜΜΕ, εξαγοράς ψήφων, άσκησης πίεσης σε υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα από τους προϊσταμένους τους, ο οποίος ξεπέρασε τις 3500 καταγγελίες.

Κατάπληξη προκαλεί ακόμη η αναφορά φοιτητών πανεπιστημίου από την Αγ. Πετρούπολη, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι σχεδόν αναγκάζονται από τον πρύτανη του ιδρύματος να ψηφίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος τους παρέχει λεωφορεία για τη μεταφορά τους σε κάποιο εκλογικό κέντρο ενώ σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσουν το αίτημά του απειλούνται με διαγραφή από το μητρώο των φοιτητών και φυσικά αξίζει να σημειωθεί πως ο πρύτανης είναι μέλος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Θεωρούν χαμένη την ψήφο τους


Εξήγηση για το εκλογικό τοπίο στη Ρωσία παρέχουν οι νομοθετικές τροποποιήσεις του 2005. Βάσει αυτών ανέβηκε το όριο εκλογής στο 7%, ενώ η συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές επιτρέπεται μόνο εφόσον είναι καταχωρημένο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.

Ο Νικολάι Πετρόφ, ειδικός από το αμερικανικό ίδρυμα Carnegie της Μόσχας μιλά για «συντήρηση» του συστήματος, βάσει της οποίας διατηρούνται τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Δούμα. Λαμβάνοντας λοιπόν τα στοιχεία αυτά, το Κέντρο Δημοσκοπήσεων Lewada αποδίδει εκεί την απαξίωση, περίπου του 1/3 των Ρώσων απέναντι στις κοινοβουλευτικές εκλογές.