ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το ραντεβού στο Οβάλ Γραφείο, η ατζέντα, οι προσδοκίες και ο ρόλος-κλειδί Πάιατ

Το ραντεβού στο Οβάλ Γραφείο, η ατζέντα, οι προσδοκίες και ο ρόλος-κλειδί Πάιατ
Το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο φάκελο της ελληνικής αντιπροσωπείας
INTIME

Οι προσδοκίες για την συνάντηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη και ο ρόλος της Τουρκίας

Από την 25η Μαρτίου που ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέχρι και σήμερα, ο κόσμος έχει αλλάξει. Το σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός στην Ουκρανία, ο πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα παγκοσμίως.

Και ασφαλώς αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 16 Μαΐου με τον πλανητάρχη στο Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων και έστειλε αμυντικό υλικό στο Κίεβο.

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Δύση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπεραμυνθεί για άλλη μια φορά της απόφασής του να σταθεί στη σωστή πλευρά-όπως έχει πει και από βήμα τη Βουλής-της Ιστορίας.Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της ατζέντας.

Όμως ο πρωθυπουργός πηγαίνει προετοιμασμένος για να θέσει και τα θέματα που απασχολούν την εξωτερική μας πολιτική.

Το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο φάκελο της ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου East Med παραμένει «ζωντανός» όπως είπε ο Νίκος Δένδιας πρόσφατα στο φόρουμ των Δελφών.

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναλαμβάνει υφυπουργός εξωτερικών με αρμοδιότητα την ενέργεια θεωρείται ως θετικό γεγονός σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, από την άποψη ότι γνωρίζει άριστα τις ελληνικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το τρίτο θέμα που θα θέσει μετ΄επιτάσεως ο πρωθυπουργός είναι ασφαλώς οι τουρκικές προκλήσεις. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας του έχει παραδώσει έναν λεπτομερέστατο φάκελο με όλες τις τελευταίες υπερπτήσεις και παραβιάσεις και ο φάκελος αυτός αν κριθεί απαραίτητο θα παραδοθεί στο Λευκό Οίκο ώστε να έχει γνώση ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος της στάσης της γειτονικής μας χώρας στο Αιγαίο.

Ρόλο στο να οριστικοποιηθεί το ραντεβού στο Λευκό Οίκο έπαιξε και η αξιοποίηση της επικαιροποιημένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) την οποία είχε υπογράψει ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και η οποία έπαιξε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί δεν έκρυψαν την ευγνωμοσύνη τους τόσο για τη χρήση της βάσης της Αλεξανδρούπολης όσο και τη χρήση της βάσης της Σούδας όπου δραστηριοποιείται και εκεί το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση ότι την ίδια ώρα έχει ενισχυθεί και ο ρόλος της Τουρκίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η πρόσφατη επίσκεψη της Βικτόρια Νούλαντ στην Άγκυρα και η κοινή θερμή ανακοίνωση των δύο χωρών έδειξε πόσο υπολογίζει η Ουάσιγκτον την Τουρκία.

Άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τουρκικό έδαφος πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις ανάμεσα στην ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία, η μία μάλιστα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, επομένως ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί άνετα να καυχιέται ότι διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο και να παίξει το χαρτί του στις επαφές του με τους Αμερικανούς.
Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στις ΗΠΑ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία προγραμματίζεται για τις 18 Μαΐου και συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Ποιο χαρτί θα παίξει ο κ. Τσαβούσογλου; Μα φυσικά το αίτημα της χώρας του να αγοράσει F-16.
Ωστόσο η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον.

Όταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαλεί τον έμπειρο Μπάιντεν να μάθει ιστορία είναι προσβλητικός και θα επηρεάσει το κλίμα της υποδοχής του κ. Τσαβούσογλου στο State Department. Πολύ περισσότερο που δύο ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ενημερώσει για όλο των πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων της τελευταίας περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν - Μητσοτάκης στην κρίσιμη συνάντηση στις 16 Μαΐου - Όλα στο τραπέζι