ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το δίδυμο Γεραπετρίτη-Δένδια, οι Τούρκοι και η «ικανοποίηση» των Αμερικανών

Το δίδυμο Γεραπετρίτη-Δένδια, οι Τούρκοι και η «ικανοποίηση» των Αμερικανών

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί από τους χαμηλούς τόνους που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και από την έναρξη του διαλόγου που θα ξεκινήσει με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποηθει στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Το χθεσινό τηλεφώνημα, άλλωστε, του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό με αφορμή την εκλογική του νίκη, αφορούσε και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με το State Department να έχει διαμηνύσει και στις δύο πρωτεύουσες ότι επιθυμεί «ήρεμα νερά».

Αλλά και ο αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Τζεφ Φλεικ σε δήλωσή του στο twitter ότι «αυτά είναι καλά νέα, οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας αξίζουν ένα ειρηνικό και ευημερούν Αιγαίο» έδωσε το στίγμα του ότι η Ουάσινγκτον είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα συζητά την τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών που εκφράζει απόλυτα τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, αλλά και την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αμφότεροι, χθες, έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία ότι οι αρχές της Ελλάδας παραμένουν σταθερές με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και καμμία υποχώρηση στη κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει ότι η Αγκυρα και δεν θα πρέπει να περιμένει ότι θα αλλάξει στο ελάχιστο η βάση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Ετσι λοιπόν η συνάντηση των δύο ηγετών μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς από τη συνάντησή τους στον Βόσπορο και μετά υπάρχει καχυποψία, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, που δεν μπορεί να περάσει διπλωματικά απαρατήρητη.

Στη χθεσινή παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν παρούσες και δύο γυναίκες που ίσως κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επικονωνία με τη τουρκική διπλωματία. Η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια, του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν δίπλα στον Γ. Γεραπετρίτη όταν παραλάμβανε τη σκυτάλη από τον Β. Κασκαρέλη. Παρούσα όμως ήταν και η νέα υφυπουργός εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για την οποία ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ειδική αναφορά για τις βαθιές γνώσεις της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η δυναμική κ. Παπαδοπούλου ήταν πρέσβης στην Ουάσινγκτον και την Κυριακή το βράδυ δέχτηκε το τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να κατέβει στην Αθήνα, και προσγειώθηκε κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Η υφυπουργός Εξωτερικών διατηρεί άριστες σχέσεις και με την αμερικανική διπλωματία κάτι επίσης γνωρίζει το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας. Σε αυτό το κλίμα ο νεος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μοιάζει πιθανός χωρίς όμως να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.