ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι λέει η Αθήνα για την υπόθεση Μενέντεζ

Τι λέει η Αθήνα για την υπόθεση Μενέντεζ
AP

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη.

Μουδιασμένη άκουσε η Αθήνα την είδηση, ότι η εισαγγελία των ΗΠΑ κατηγορεί τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάτι που οδήγησε στην παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι θα σεβαστούν ασφαλώς το αποτέλεσμα των ερευνών της Δικαιοσύνης, αλλά ότι σαφέστατα είναι ένα πολιτικό πλήγμα για την Ελλάδα, αφού ο Αμερικανός γερουσιαστής με τις καίριες παρεμβάσεις του έχει στηρίξει, ξεκάθαρα και εμπράκτως τις ελληνικές θέσεις. Και η αλήθεια είναι, ότι είναι άδικο να σπεύδουν κάποιοι να τον καταδικάσουν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεχνούν ότι, εκτός από γνώστης των ελληνικών θεμάτων, ήταν συνομιλητής με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και όλοι οι Έλληνες αξιωματούχοι ζητούσαν να τον δουν, όποτε επισκέπτονταν την Ουάσινγκτον.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη. Το 39 σελίδων κατηγορητήριο περιέχει με πάσα λεπτομέρεια μια σειρά από διαγραμμένα μηνύματα κειμένου, κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές κλήσεις και πληρωμές εταιρειών. Σε μακοσκελέστατο δημοσίευμα των New York Times γίνεται μια αναδρομή στην πορεία του τα τελευταία χρόνια και στη φερόμενη σχέση του με τον τον Γουάελ Χάνα, έναν Αιγύπτιο Αμερικανό επιχειρηματία στο Νιου Τζέρσεϊ και πώς η κ. Μενέντεζ ήταν πρόθυμη να συνδέσει τον σύζυγό της με τις διασυνδέσεις του κ. Χάνα στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον κ. Μενέντεζ, για κατάχρηση εξουσίας προκειμένου να επηρεάσει τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο και για απόπειρα παρέμβασης σε ποινικές έρευνες στον ιστό των επιχειρηματικών συνεργατών του κ. Χάνα. Η περυσινή έρευνα του FBI, λέει το αμερικανικό δημοσίευμα, στο σπίτι του ζεύγους στο Νιου Τζέρσεϊ αποκάλυψε περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά διάσπαρτα σε όλο το σπίτι σε φακέλους και στις τσέπες των σακακιών, που ήταν κεντημένα με το όνομα του γερουσιαστή. Μέσα στο σπίτι υπήρχαν ράβδοι χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, ορισμένες από τις οποίες είχαν μοναδικούς σειριακούς αριθμούς που ανάγονταν στον κ. Χάνα.

Η κ. Μενέντεζ, συνεχίζει, πίεζε τους συνεργάτες της για περισσότερες δωροδοκίες, και δεν δίστασε να βαυκαλιστεί για την επιρροή του συζύγου της, αφού έστειλε ένα άρθρο στον κ. Χάνα για στρατιωτικές πωλήσεις 2,5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο γράφοντας: «Ο Μπομπ έπρεπε να το υπογράψει». Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία στις εκλογές του 2024 αν και μια έρευνα σε βάρος του θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διευρύνουν την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτουν σήμερα. Σε απάντηση στις αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτησή του, ο κ. Μενέντεζ δηλώνει ξεκάθαρα «Δεν μου αρέσει πόσο γρήγορα σπεύδουν ορισμένοι να κρίνουν έναν Λατίνο και να τον διώξουν από τη θέση του, δεν πάω πουθενά».