ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι εξελίξεις στη Γάζα επηρεάζουν και τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Οι εξελίξεις στη Γάζα επηρεάζουν και τον ελληνοτουρκικό διάλογο
ap

Ο λόγος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν αντανακλά όλο και περισσότερο την αυξανόμενη δυσπιστία προς τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη χωρίς να υπάρχει διάθεση αναβολής όμως εκ των πραγμάτων η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει πολύ το κλίμα στις διαβουλεύσεις.

Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σηκώσει πολύ στη ρητορική του το κλίμα εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζει πλέον ανοιχτά τη Χαμάς ενώ από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα τον έχει αποξενώσει περαιτέρω από την Ουάσιγκτον. Ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε με αγανάκτηση στην ανάπτυξη δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων από τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και πρότεινε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δουλειά να στείλουν τα αεροπλανοφόρα ή να παίξουν ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση. Υποστήριξε επίσης ότι η παρουσία των αερομεταφορέων παρεμβαίνει στις προσπάθειες της Τουρκίας να επιλύσει την κρίση.

Ο λόγος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν αντανακλά όλο και περισσότερο την αυξανόμενη δυσπιστία προς τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της Τουρκία πιέζεται πολύ και στο εσωτερικό του πολύ περισσότερο που η αρχηγός του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στροφή που έκανε υπέρ της Χαμάς. Η Μεράλ Ακσενέρ τον κατηγόρησε ότι γίνεται «κομπάρσος του Νετανιάχου» και υπερασπιστής εξτρεμιστών και όχι μουτζαχεντίν, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος όταν ανακοίνωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων.

«Πείτε μου, κύριε Ερντογάν, γιατί υπερασπίζεστε την Χαμάς που λέει ότι βλέπει ένα μέρος του λεγόμενου Κουρδιστάν στην Τουρκία;», του είπε επί λέξη.

Όσο λοιπόν και αν υπάρχει η βούληση να υπογραφεί μια διμερή συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία στο μεταναστευτικό, όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στο επίπεδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με τις επιταγές και τη διάθεση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Αθήνα περιμένει να δει το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν στην περιοχή και αν τελικά θα πάει στην Τουρκία όπως διέρρευσαν τουρκικές διπλωματικές πηγές. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου είναι πολύς ο χρόνος πολιτικά και δεν είναι βέβαιο πώς θα εξελιχθούν τόσο οι εξελίξεις επί τους πεδίου όσο και διπλωματικά και στον διαμεσολαβητικό ρόλο που διεκδικεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Και αν στο τέλος της ημέρας, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα αποτελέσει το επιστέγασμα πραγματικά θετικών διαβουλεύσεων ή θα αποδειχθεί χώρος υπογραφής δευτερεύουσας σημασίας συμφωνιών, μνημονίων και πρωτοκόλλων.