ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι μυστικές συνομιλίες των αραβικών χωρών για το Ισραήλ

Οι μυστικές συνομιλίες των αραβικών χωρών για το Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ένα άγνωστο παρασκήνιο για τις διαβουλεύσεις των αραβικών χωρών αποκάλυψε το Reuters την ώρα ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή και μια συμφωνία για εκεχειρία δεν είναι ούτε εύκολη ούτε επιθυμητή από ορισμένες χώρες. Διαβάστε γιατί:

Την περασμένη Πέμπτη η Σαουδική Αραβία προετοιμαζόταν να φιλοξενήσει την Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή Αραβικών χωρών η οποία συγχωνεύτηκε με την άλλη αραβική σύνοδο Ισλαμικής Συνεργασίας που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα. Η συγχώνευση δεν ήταν καθόλου μα καθόλου τυχαία.

Διότι εκεί οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών διχάστηκαν, καθώς ορισμένες χώρες, με επικεφαλής την Αλγερία, ζήτησαν τη διακοπή όλων των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Μια ομάδα αραβικών χωρών, οι οποίες είχαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αντιτάχθηκαν σε αυτό, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, «οι μισοί από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ζήτησαν τη συγχώνευση των δύο συνόδων κορυφής διότι γνώριζαν ότι δεν υπήρχε συναίνεσης για σημαντικές αποφάσεις κατά της ισραηλινής κατοχής. Χώρες με επιρροή στον Αραβικό Σύνδεσμο εμπόδισαν την έγκριση σοβαρών προτάσεων και μέτρα πίεσης στην ισραηλινή κατοχή για να σταματήσει την επιθετικότητά της και πίεσαν υπέρ της Αντικατάστασης των διαδικασιών με βαρετές παραγράφους. Μεταξύ των προτάσεων που απορρίφθηκαν για συμπερίληψη στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής: Αποτροπή χρήσης αμερικανικών και άλλων στρατιωτικών βάσεων σε αραβικές χώρες για τον εφοδιασμό του Ισραήλ με όπλα και πυρομαχικά. Πάγωμα των αραβικών διπλωματικών, οικονομικών, ασφάλειας και στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ. Απειλή για χρήση πετρελαίου και αραβικών οικονομικών δυνατοτήτων για πίεση για να σταματήσει αυτό που περιγράφηκε ως επιθετικότητα. Αποτροπή της ισραηλινής πολιτικής αεροπορίας να πετάει στον αραβικό εναέριο χώρο. Το θέμα αυτό θεωρείται αντιφατικό με το αίτημα της παλαιστινιακής ηγεσίας, η οποία επέμεινε η έκτακτη αραβική σύνοδος κορυφής να είναι ξεχωριστή από την άλλη σύνοδο κορυφής του, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και να γίνει η σύνοδος κορυφής με σημαντικές συστάσεις.

Στην τελική της δήλωση το βράδυ του Σαββάτου, η έκτακτη αραβο-ισλαμική σύνοδος ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και αρνήθηκε να δικαιολογήσει τις ισραηλινές ενέργειες εναντίον των Παλαιστινίων ως αυτοάμυνα. Η σύνοδος κορυφής καταδίκασε «την ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες, βάναυσες και απάνθρωπες σφαγές που διέπραξε η αποικιακή κατοχική κυβέρνηση». Η δήλωση ζητούσε επίσης να σπάσει η πολιορκία στη Γάζα, να επιτραπεί σε αραβικές, ισλαμικές και διεθνείς νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέλθουν στη Λωρίδα και να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ.