ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η τελευταία θητεία του Ερντογάν: Μετά από τον «Σουλτάνο», ποιος;

Η τελευταία θητεία του Ερντογάν: Μετά από τον «Σουλτάνο», ποιος;

Η πληροφορία είχε φτάσει στις δυτικές πρεσβείες πριν ο Ερντογάν ανακοινώσει ότι αυτή είναι η τελευταία του θητεία και αφού έχει υπερβεί τα 20 χρόνια στην εξουσία ως πρόεδρος και πρωθυπουργός της Τουρκίας. 

Άλλωστε το συνταγματικό πλαίσιο, όντως απαγορεύει νέα θητεία στον Τούρκο πρόεδρο. Αν και στη γειτονική μας χώρα, τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο, ούτε καν το Σύνταγμα. Ήταν όμως έκπληξη η απόφασή του να το ανακοινώσει δημόσια δυο εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές και μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης του τουρκικού ιδρύματος νεολαίας.

Γιατί όμως προχώρησε σε αυτή την κίνηση τώρα ο Ερντογάν; Ηθελε να κινητοποιήσει συναισθηματικά του ψηφοφόρους του οι οποίοι τον ψηφίζουν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια; Βλέπει τις δημοσκοπήσεις ότι ο Ιμάμογλου είναι μπροστά στην Κωνσταντινούπολη στις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Θέλει να ορίσει τον διάδοχό του ώστε να προλάβει τυχόν αναρρίχηση του Ιμάμογλου στην προεδρία το 2028;

Ηδη λοιπόν ξεκίνησαν τα σενάρια για το ποιος θα τον διαδεχτεί. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι θα τον διαδεχτεί ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Κουρτουμλούς.

Ο Ερντογάν θα ήθελε να παραδώσει τη σκυτάλη στον γιό του Νετζμετιν Μπιλάλ, ο οποίος αν και δεν έχει αναλάβει ποτέ κυβερνητικό πόστο, έχει σταθερά πρόσβαση στις κυβερνητικές συνεδριάσεις , έχει λόγο σε κάθε είδους οικονομική συναλλαγή και συνοδεύει τον πατέρα του σε επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν έχει επίσης και άλλον ενα γιο ο οποίος όμως ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν είχε συζητηθεί και το όνομα του πρώην υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όμως επειδή πλέον είναι εκτός κάδρου, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το όνομα του Χακάν Φιντάν ο οποίος ως πρωην επικεφαλής της ΜΙΤ γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Να μην υποτιμήσουμε βέβαια και τον νυν αρχηγό της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν ο οποίος χαίρει εκτίμησης στην Ουάσινγκτον.

Ας κρατήσουμε ωστόσο ότι η αναφορά του Ερντογάν σε «τελευταία συμμετοχή σε εκλογές» είχε επαναληφθεί και πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2012 αλλά και πριν από τις διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2023.

Διότι υπάρχει και μια διάταξη του συντάγματος που λέιει ότι αν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφασίσει να κυρήξει πρόωρες βουλευτικες εκλογές, θα πρέπει να διεξαχθούν και προεδρικές εκλογές στις οποίες δεν υπάρχει κώλυμα υποψηφιότητας του νυν προέδρου. Και με τον Ερντογάν, ποτέ δεν ξέρεις...