ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία την Κυριακή

Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία την Κυριακή
Αρχείου - AP

Το προσωπικό στοίχημα του Ερντογάν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών την Κυριακή στην Τουρκία με τον δήμο της Κωνσταντινούπολης να είναι στο επίκεντρο της προσοχής, διότι μια νίκη ή ήττα του εκλεκτού υποψηφίου του Ερντογάν, κάθε άλλο παρά τοπικό χαρακτήρα θα έχει, αφού θα σημαίνει πολλά για το μέλλον, τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του, του AKP.

Για τον Ερντογάν η Πόλη είναι μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση καθώς διατέλεσε δήμαρχος την περίοδο 1994-98 και ήταν η πόλη από την οποία ξεκίνησε την πολιτική αναρρίχησή του, για να φτάσει να κατέχει σήμερα την απόλυτη ηγεμονία στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Aντίπαλοι λοιπόν είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μουράτ Κουρούμ. Αν κερδίσει ο Κουρούμ, θα σημαίνει ότι όχι μόνο ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επιτύχει τον σκοπό του να κατακτήσει εκ νέου την Κωνσταντινούπολη που έχασε το 2019 από τον Ιμάμογλου, αλλά θα έχει εδραιώσει την πολιτική που ακολουθεί και θα επηρεάσει και τους πολιτικούς του σχεδιασμούς στο μέλλον.

Εάν όμως χάσει ο Κουρούμ, η ήττα θα χρεωθεί στον ίδιο τον Ερντογάν αφού θα έχει ηττηθεί από το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά, μετά από 5 χρόνια. Η διατήρηση της έδρας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης από τον Ιμάμογλου θα σημαίνει ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι θέλουν να σταθούν ενάντια στο σενάριο όπου η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλήρως υπό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Και ο Ιμάμογλου θα είναι ένας πολιτικός ηγέτης που θα έχει κερδίσει δύο φορές τον Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή και θα υπολογίζεται ως διάδοχος της ηγεσίας στο AKP.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι αυτή τη φορά και τόσο εύκολα για τον Ιμάμογλου διότι την Κυριακή κατεβαίνει μόνος του στις εκλογές και όχι όπως το 2019, που είχε τη συμπαγή στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος υποχρεωτικά στοχεύει τώρα στη στήριξη των ψηφοφόρων ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, οι οποίοι μπροστά στην κάλπη θα προτιμήσουν να παραμερίσουν τους υποψηφίους που θα τους υποδείξουν τα κόμματά τους, προκειμένου να αποδοκιμάσουν την πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν.

Oι πολιτικοί χειρισμοί του Ερντογάν θα δυσκολέψουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική και στις διαπραγματεύσεις του με τη Δύση αν χάσει τον εμβληματικό δήμο της Κωνσταντινούπολης. Θα έχει επίσης να αντιμετωπίσει το δίλημμα αν θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές κάτι που θα του δώσει το δικαίωμα βάσει του Συντάγματος να διεκδικήσει για μια ακόμη φορά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

Έστω και αν ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η τελευταία του θητεία. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, μια νίκη του Κουρούμ θα δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στον Ερντογάν κυρίως θα τον απελευθερώσει στους χειρισμούς του στο κουρδικό ζήτημα. Για την ιστορία, ας κρατήσουμε ότι ο Ερντογάν δεν έχει ηττηθεί ούτε μία φορά σε εθνικές εκλογές. Το 2019 έχασε τους μητροπολιτικούς δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, τους δύο μεγαλύτερους της χώρας για πρώτη φορά στην πολιτική του διαδρομή. Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πάντως σε ένα: Αυτή η μάχη θα είναι αμφίρροπη.

Σχετικές ειδήσεις