ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πρέσβης Κίνας στο Newsbomb: Καλωσορίζουμε την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Πρέσβης Κίνας στο Newsbomb: Καλωσορίζουμε την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Ο πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζούνμπεργκ
Newsbomb.gr

Υπέρ της θέσης της Ελλάδας να υποστηρίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο τάχθηκε ο πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζούνμπεργκ

Με αφορμή τη 9η διάσκεψη «Our Ocean Conference» που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, o πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζούνμπεργκ αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία στη θάλασσα αλλά και στις προκλήσεις της Tουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση του newsbomb για το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη θάλασσα, o Κινέζος πρέσβης απάντησε ότι «παρατηρούμε ότι τον τελευταίο χρόνο η ένταση έχει μειωθεί ή έχει εξαφανιστεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Καλωσορίζω την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και είμαι ευχαριστημένος ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την ανάπτυξη των σχέσεων. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο με στόχο την ασφάλεια στην περιοχή. Σε ότι αφορά το Κυπριακό η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Ο Κινέζος πρέσβης μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε ότι η Κίνα είναι από τις χώρες που σέβονται το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο και ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τα γειτονικά κράτη γίνεται με γνώμονα τις επιταγές του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε στρατηγική τη συμμαχία Ελλάδας-Κίνας στη θαλάσσια οικονομία.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, η Ελλάδα, μια χώρα με μια εκτεταμένη ακτογραμμή άνω των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων και άνω των 29 χιλιάδων νησιών και βραχονησίδων και μακρά ναυτική παράδοση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Διάσκεψη “Our Ocean Conference” φιλοδοξεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενδιαφερόμενων μερών από όλο τον κόσμο, με στόχο την κινητοποίηση, την ανάδειξη προοπτικών και καινοτόμων ιδεών και την ανάληψη δεσμεύσεων για τη βιωσιμότητα των ωκεανών. Έμφαση θα δοθεί στην κοινή ευθύνη για διασφάλιση ότι οι ωκεανοί μας θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες του σήμερα και των μελλοντικών γενεών. Περιοχών και το φιλόδοξο έργο της απανθρακοποίησης των νησιών.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης στα φυλάκια του Έβρου - Δείτε εικόνες

Γιατί συναντήθηκαν Γεραπετρίτης - Φιντάν: Τι υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές

«Τρέχει» η αγορά 35 ελικοπτέρων Blackhawk - Τι άλλο σχεδιάζεται