ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη

Γιατί ο Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη

Εντυπωσιάστηκαν πολλοί, όταν ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε για πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα μας οδηγήσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου τον Γεράσιμο Αρσένη!

Η οργισμένη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου κυρίως (αλλά και της Αλέκας Παπαρήγα και του Φώτη Κουβέλη) έδειξε ότι εκτός του εντυπωσιασμού υπήρξε και κάποια –εμφανής- αμηχανία.

Το Newsbomb έψαξε το θέμα και σήμερα σας αποκαλύπτει, το γιατί αυτή η αιφνιδιαστική πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε αναταράξεις στο ήδη ταραγμένο πολιτικό σκηνικό…

Σας αποκαλύπτουμε λοιπόν, πως αυτή η πρόταση ούτε τυχαία ήταν, ούτε ένα πυροτέχνημα εντυπωσιασμού.

Έχει βάθος. Εντάσσεται σε μια σειρά στρατηγικών χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με ορίζονται και… μετά τις εκλογές!

Τι μπορεί να συμβεί μετά τις εκλογές;

Όλα δείχνουν, ότι οδηγούμαστε σε ένα ντέρμπι σε ό,τι αφορά στο ποιο κόμμα θα τερματίσει πρώτο, μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ., θα αναλάβει την πρωτοβουλία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετέχει. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο για την Κουμουνδούρου.

ΑΝ όμως (λέμε, αν…) πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και οριακά, τότε θα είναι αυτός που θα επωφεληθεί απ’ το μπόνους των 50 εδρών.

Τότε και στην περίπτωση που έχει τουλάχιστον 120 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί ως εξής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας:

  • Θα πάει στη Βουλή, θα προτείνει κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής!

Σε κάθε περίπτωση, όπως μάθαμε, δεν θα εγκλωβιστεί στην ατέρμονη διαδικασία στην οποία εκ των πραγμάτων εγκλωβίστηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μάη. Και σε καμιά περίπτωση δεν θα εγκλωβιστεί σε μια συζήτηση περί ακυβερνησίας, ούτε θα χρεωθεί ένα αδιέξοδο που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη, τρίτη στη σειρά, εκλογική αναμέτρηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός που θα προταθεί απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια κεντροαριστερή κυβέρνηση θα είναι ο Γερ. Αρσένης!

Έτσι, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, θα έρθουν σε δύσκολη θέση τόσο η ΔΗΜΑΡ που επίσης κάνει λόγο για κυβέρνηση της Αριστεράς, όσο και –κυρίως- το ΠΑΣΟΚ, ιστορικό στέλεχος του οποίου είναι ο Γερ. Αρσένης!

Επιπλέον θα καθησυχαστούν και οι δανειστές και οι αγορές, αφού ο πρώην υπουργός είναι γνωστός διεθνώς, έχει διατελέσει στέλεχος διεθνών Οργανισμών και δεν παραπέμπει σε… σπάσιμο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας.

Επαναλαμβάνουμε, αυτός είναι ένας απ’ τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν και θα τρέξουν οι εξελίξεις μετεκλογικά.

Και δεν συνδέεται με πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κοινωνική Συμφωνία ή προσωπικά με την Λ. Κατσέλη, σύζυγο του Γερ. Αρσένη.

Πάντως σήμερα τα στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας έχουν μια κρίσιμη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν ενόψει των εκλογών του Ιούνη…

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η Λούκα Κατσέλη