ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση – Δημοσκοπήσεις: GPO, ALCO, PUBLIC ISSUE, RASS, METRON ANALYSIS, PULSE

Δημοσκόπηση – Δημοσκοπήσεις: GPO, ALCO, PUBLIC ISSUE, RASS, METRON ANALYSIS, PULSE

Σε πολύ σκληρή πολιτική αναμέτρηση, που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εθνικές εκλογές, εξελίσσεται η μάχη των ευρωεκλογών και ενώ βρισκόμαστε μόλις τρεις ημέρες μακριά από τις κάλπες.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα τελευταία μηνύματα που θα εκπέμψουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και αυτές οι εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό εκλογές ψυχολογίας.

Διαβάστε όλες τις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών μόνο στο Newsbomb.gr

GPO

-Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις μία μονάδα διαφορά. Το άθροισμα ΝΔ+ΠΑΣΟΚ παραμένει μεγαλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 40% η διάθεση ανατροπής, στο 48% η ψήφος σταθερότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με μια μονάδα (23,2% έναντι 22,2%) και αναδεικνύεται τρίτη δύναμη η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΕΛΙΑ με το Ποτάμι παίρνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό (7%) ενώ πολύ χαμηλά κινούνται το ΚΚΕ (5,6%), οι ΑΝΕΛ (3,5%) η ΔΗΜΑΡ (2,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (2%), ο ΛΑΟΣ (1,5%), ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,3%) ενώ οι αναποφάσιστοι 10,3%.

Η διάθεση ανατροπής της κυβέρνησης είναι στο 40% ενώ υπέρ της σταθερότητας είναι το 48%, 12% δεν τοποθετείται, ισχυρή ένδειξη της ενίσχυσης του διλημματικού χαρακτήρα των εκλογών. Η πλειοψηφία επίσης κατά 55% δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

GPO

ALCO

-Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 24,2%. Δεύτερη η ΝΔ με 20,8%. Τρίτο κόμμα η ΧΑ με 7,7%
Ευδιάκριτο προβάδισμα 3,4% στην Πρόθεση Ψήφου των ευρωεκλογών διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Alco.

Πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην Πρόθεση Ψήφου ποσοστό 24,2% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,8%, η οποία παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,2% από την αντίστοιχη έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ανοδικές τάσεις και ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,7%.

Στην τέταρτη θέση υπάρχει σκληρός διαγκωνισμός ανάμεσα στο Ποτάμι που βρίσκεται στο 5,8% και την Ελιά που φθάνει στο 5,3%.
Ακολουθεί το ΚΚΕ που σταθεροποιείται στο 4,8%, ενώ σε καθοδική φάση κινούνται οι ΑΝΕΛ που υποχωρούν στο 3,3%, καθώς και η ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει 1,8% και βρίσκεται κάτω από τον πήχη του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή.

Την ίδια ώρα, η συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 67%, καθώς το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει διαρροές ψηφοφόρων τόσο απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και προς μικρούς κεντροδεξιούς σχηματισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ (Ελιά), αλλά και η ΔΗΜΑΡ έχουν μεγάλες διαρροές τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το Ποτάμι.

ALCO

PUBLIC ISSUE

-Τρίτο κόμμα η Ελιά. Στο 24% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης

Προβάδισμα 2,5 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Public Issue για τις ευρωεκλογές, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ποσοστό 30%, η ΝΔ 27,5%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελιά με ποσοστό 8,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ με 6,5%.

Το Ποτάμι με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.

Σε υψηλό ποσοστό, στο 24%, παραμένει η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Τα ποσοστά στην κατηγορία «Λοιπά», με σύνολο 7,5%, κατανέμονται ως εξής: ΛΑΟΣ 1,6%, ΕΠΑΜ 1%, Οικολόγοι Πράσινοι-Πειρατές 0,9%, Γέφυρες-Δημιουργία Ξανά!

Θ. Τζήμερος-Δράση Θ. Σκυλακάκης 0,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5% Ένωση Κεντρώων 0,5%, Λοιπά 1,4%.

PUBLIC ISSUE

RASS

-Τρίτη η Χρυσή Αυγή. Δραματικά ποσοστά για το «Ποτάμι»

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 2,8% έναντι της ΝΔ, δίνει επίσης δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, που διεξήγαγε από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, η εταιρεία Rass.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην Πρόθεση Ψήφου ποσοστό 25,3% των ερωτηθέντων πρόταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι ποσοστού 22,5%, που επέλεξαν τη ΝΔ.

Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων ήρθε η Χρυσή Αυγή (9,1%), με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να έπεται (8,1%).

Στο 6,1% καταγράφεται η δυναμική του ΚΚΕ στην Πρόθεση Ψήφου, σε 5,4% η Ελιά, σε 3,8% οι ΑΝΕΛ και σε 1,5% η ΔΗΜΑΡ.

Ποσοστό 4,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν άλλο κόμμα, ενώ 9,8% δεν διευκρίνισαν τις προθέσεις τους.
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές», 48,2% πρόταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, 41,5% τη ΝΔ και 2,5% άλλο κόμμα. Σε ποσοστό 7,8% οι ερωτηθέντες δεν απάντησαν.

RASS

METRON ANALYSIS

-Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Προβάδισμα 3,2 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην Πρόθεση Ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Ειδικότερα, στην Πρόθεση Ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,2% και η ΝΔ 21%.

Ακολουθούν το Ποτάμι με 6,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, η Ελιά με 6,5% και το ΚΚΕ με 3,2%. Στο 2,8% είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο 2% η ΔΗΜΑΡ και στο 1,3% οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Άλλο κόμμα απάντησε το 4,7% , λευκό/άκυρο προτίθεται να ψηφίσει το 2,5%, μακριά από τις κάλπες δήλωσε πως θα μείνει το 5,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,7%.

Στην Παράσταση Νίκης, το 3% πιστεύει πως η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά ενώ το 35% με μικρή διαφορά.

Στον αντίποδα, το 13% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, ενώ το 32% με μικρή διαφορά.
Στο δίλημμα «πρόωρες εκλογές ή συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης», σύμφωνα με την έρευνα οι έξι στους δέκα τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα, το 58% επιθυμεί τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης, ενώ το 38% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Το 4% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

METRON ANALYSIS

PULSE RC

-Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5% τόσο στην Πρόθεση Ψήφου όσο και στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων.
Την υψηλότερη τιμή της στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, από την έναρξή της, στις 5 Μαΐου, δίνει η κυλιόμενη δημοσκόπηση της Pulse RC στο πέμπτο και τελευταίο κύμα αποτελεσμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, προηγείται της ΝΔ κατά 2,5% τόσο στην Πρόθεση Ψήφου όσο και στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων.

Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας:

Στην Πρόθεση Ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% (από 23,5% στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, στις 14 Μαΐου) προηγείται κατά 2,5% της Ν.Δ., η οποία, παρά την άνοδό της στο 22,5% (από 21,5%), χάνει έδαφος κατά 0,5%.

-Αυξητική τάση των ποσοστών τους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ στο 2,5% (από 2%) και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό (Β. Πολύδωρας, Χρ. Ζώης), η οποία πρώτη φορά ανιχνεύεται σε ποσοστό 1% (προηγουμένως συμπεριλαμβανόταν στο Άλλο Κόμμα, το οποίο πάντως, ακόμη και χωρίς την Ένωση, εμφανίζει τελικά άνοδο κατά 0,5%, στο 2,5%, από 2% στις 14.5).

Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται η Χρυσή Αυγή (8,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. (4%) και ο ΛΑΟΣ (1%).

Πτωτική τάση, ελέω της πόλωσης μεταξύ των δύο πρώτων, εμφανίζουν: Η Ελιά και το Ποτάμι στο 7% (από 7,5%), το ΚΚΕ στο 6% (από 6,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 1,5% (από 2%), οι Γέφυρες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1% (από 1,5%), οι Αναποφάσιστοι στο 6% (από 6,5%) και το Λευκό / Αποχή στο 3,5% (από 4,5%).

Από το πρώτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης έρευνας της Pulse (2 Μαΐου) μέχρι σήμερα, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων ανέβηκε από το 1,5% στο 2,5%, καθώς, εν μέσω πόλωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε έχει κερδίσει 2,5% και η Ν.Δ. 1,5%.

Το ίδιο διάστημα η Ελιά έχει κερδίσει 0,5% (7,5% από 7%), η Χ.Α. έχει χάσει 1,5% (9% από 10,5%), το Ποτάμι έχει μείνει σταθερό στο 7,5%, το ΚΚΕ έχει χάσει 0,5% (6% από 6,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. μένουν σταθεροί στο 4% και η ΔΗΜΑΡ έχει χάσει 0,5% (2,5% από 3%).

Στην «Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία» ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 7%, όπως και στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, καθώς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κέρδισαν από 2% (Σαμαράς στο 34% από 32% και Τσίπρας στο 27% από 25%). Εξασθενημένος, αντιστοίχως, κατά 4% εμφανίζεται ο Κανένας, ο οποίος πέφτει μεν στο 37%, αλλά σε κανένα σημείο της κυλιόμενης δημοσκόπησης δεν έχασε την πρωτιά.

Στην Παράσταση Νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα, αλλά υποχωρεί κατά 2% και πέφτει στο 44% (από 46%), με τη Ν.Δ. να παραμένει σταθερή στο 39%.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014