ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Exit poll – Exit polls: Eκτιμήσεις για τα αποτελέσματα Ευρωεκλογών - Δημοτικών εκλογών

Exit poll – Exit polls: Eκτιμήσεις για τα αποτελέσματα Ευρωεκλογών - Δημοτικών εκλογών

Χωρίς καθυστέρηση, στις 7.00 το απόγευμα, αναμένεται να μεταδοθούν τελικά τα exit poll για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν δηλαδή θα κλείσουν οι κάλπες.

Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές, η πρώτη εκτίμηση αναμένεται να γίνει στις 21.30-22.00 το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα και με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Singular Logic.

Όπως επισήμαναν, έχει ζητηθεί από το 60% των 4.900 εκλογικών τμημάτων που συμμετέχουν στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) να δώσουν προτεραιότητα, κατά την καταμέτρηση, στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών.

Από τα υπόλοιπα τμήματα που συμμετέχουν στο σύστημα, από το 20% ζητήθηκε να δώσει προτεραιότητα στις δημοτικές και από το 20% στις περιφερειακές εκλογές.

Στις 23.00 οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Ευρωεκλογές
Αργά το βράδυ της Κυριακής , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και σε exit poll.

Όχι νωρίτερα από τη 1.00 τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 1:00 της Δευτέρας.
Οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων θα καθυστερήσουν διότι, όπως εξήγησε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες, πχ. στην Ιταλία οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή στις 23:00.

Μόνο 17 κράτη- μέλη θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των exit- poll γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδος): Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και ίσως η Ουγγαρία.

Έως τη Δευτέρα το βράδυ τα οριστικά αποτελέσματα
Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία για τις ευρωεκλογές, ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει προετοιμασία προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Singular, να μπορέσουν να παραδώσουν στη ροή των αποτελεσμάτων, τη σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών αλλά και οριστικά στοιχεία για τα ελληνικά κόμματα που εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο έως τη Δευτέρα το βράδυ.

Καθυστέρηση στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν πρόκειται να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση στη διάρκεια της νύχτας. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ρέουν κανονικά μετά τις 19:00 μ.μ., οπότε κλείνουν οι κάλπες.

Σχετικά με τις επιθέσεις χάκερ
Όπως διαβεβαιώνουν από τη Singular Logic, οι προσπάθειες από χάκερ που γίνονται κατά καιρούς δεν επηρέασαν ποτέ τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι δεν μπορεί να επέμβει κανείς στη μετάδοση και την καταχώρηση των αποτελεσμάτων, καθώς οι «εισβολείς» επιτίθενται στο site και όχι στο αποτέλεσμα.

Τι θα σήμαινε μία νέα αποτυχία στις προβλέψεις των Exit Poll
Μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής αλλά και τις διαμαρτυρίες που προκάλεσε η λανθασμένη εκτίμηση, είναι σαφές ότι μια νέα αποτυχία, ειδικά στον τομέα των ευρωεκλογών, μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους των exit poll.

H κυβέρνηση επέλεξε σε πρώτη φάση να στείλει το μήνυμα διακριτικά και να ζητήσει μέσω του Γιάννη Μιχελάκη να διασφαλιστεί η όσο γίνεται πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο πραγματικό αποτέλεσμα.

Το κείμενο της επιστολής Μιχελάκη προς την πρόεδρο του Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς.
«Κυρία Πρόεδρε,
Όπως καλά γνωρίζετε τα αποτελέσματα των exit polls, που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες της 18ης Μαΐου, είχαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό μάλιστα δεν συνέβη για πρώτη φορά στον Τόπο μας.

Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών από εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν να δημιουργηθούν παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις και να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κατά την τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Ως αρμόδιος υπουργός για την εκλογική διαδικασία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το θέμα είναι σοβαρό, καθώς εκθέτει όχι μόνο τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και όσους μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, ενώ προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρώ αναγκαίο να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα, από τα αρμόδια εποπτικά και ελεγκτικά όργανα του ΣΕΔΕΑ (Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3603/2007 «Ρυθμίσεις θεμάτων δημοσκοπήσεων»), τον Κώδικα Δεοντολογίας – Επαγγελματικής Πρακτικής του ΣΕΔΕΑ και τον Κώδικα Δεοντολογίας των ΙCC –ESOMAR (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών Αγοράς).

Έτσι ώστε να εντοπιστούν τα αίτια των σοβαρών αυτών αποκλίσεων και να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες και ενδεχομένως επηρεασμό του εκλογικού σώματος.»

Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς απάντησε στον υπουργό Εσωτερικών με ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι το exit poll είναι έρευνα και δεν προαναγγέλλει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τo exit poll είναι έρευνα που βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας.
Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 - 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».

Επικριτικός και ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος στην κριτική του «απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά» τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων, «διαμορφώνοντας όρους επηρεασμού και ποδηγέτησης της κοινής γνώμη».

Υπενθυμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό είχε αναφερθεί σε προβλήματα που εντοπίζονται καθ' όλο το τελευταίο διάστημα στη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι στις 25 Μαΐου, εκτός από τα κόμματα και τους υποψηφίους, θα κριθούν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Και προσθέτει η Κουμουνδούρου: «Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτές τις υπαρκτές και αντικειμενικές επιστημονικές δυσκολίες, πολλά ΜΜΕ και πολιτικά κέντρα επιχείρησαν και επιχειρούν να τις εκμεταλλευθούν πολιτικά και επικοινωνιακά για τη δημιουργία εντυπώσεων και τον επηρεασμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών».

Δείτε πού ψηφίζετε
Μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών μπορούν οι ψηφοφόροι να βρουν το εκλογικό τους κέντρο για τις ευρωεκλογές του 2014 οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.

Ο εκλογέας με το όνομα του, το επώνυμο, το όνομα πατρός του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές 2014 αλλά και για τον Β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε ποιο τηλέφωνο θα μάθετε το εκλογικό σας κέντρο
Εκτός από το διαδίκτυο οι εκλογείς μπορούν να δουν που ψηφίζουν και από το τηλέφωνο.

Ενεργή είναι η υπηρεσία «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ» ώστε να ενημερώνονται οι ψηφοφόροι το που θα ψηφίσουν και έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδική εφαρμογή αλλά και τηλεφωνικό κέντρο έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Το τηλέφωνο για το «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ», που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.

Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες από 09:0 έως και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.

Πώς θα ψηφίσετε αν έχετε χάσει την ταυτότητά σας
Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τόσο απλό!

Η «κομμένη» ταυτότητα, πάλι, είναι και αυτή αποδεκτή. Στην περίπτωση δε που έχετε βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει ωστόσο, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών όλης της χώρας, θα λειτουργήσουν, εκτός από το προκαθορισμένο ωράριο τους, την Κυριακή από τις 07:00 έως τις 19:00.

Πόση άδεια δικαιούστε για τις Ευρωεκλογές
Η άδεια για τις εκλογές 2014 εκλογική άδεια που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι και στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές εκτός από την εκλογική άδεια που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και καθορίζεται κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Η διάρκειά της είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση.

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι εργάσιμη ημέρα, και θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.

4. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου
Στις ευρωεκλογές (όχι για τις τοπικές εκλογές), οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς, μόνο εφόσον είχαν παλαιότερα εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν ζήτησαν να διαγραφούν, καθώς και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14 Μάρτη 2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διαφορετικά, ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Αν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τους ετεροδημότες θα υπάρχει η ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους και δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ψηφίστε
Οι σταυροί προτίμησης
Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014