ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέρκελ στηρίζει Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν

Η Μέρκελ στηρίζει Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν

Είναι η πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές που η Γερμανίδα καγκελάριος παίρνει επισήμως θέση υπέρ ενός υποψηφίου.

Ο Γιούνκερ είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ κέρδισε 213 έδρες σε σύνολο 751, γεγονός που δίνει στον υποψήφιό του το προβάδισμα για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως γι’ αυτό χρειάζεται διπλή πλειοψηφία: από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Πλέον διεξάγω όλες τις συζητήσεις υπό το πνεύμα ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να γίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε η Μέρκελ, σε ομιλία της στο Ρέγκενσμπουργκ, σύμφωνα με ένα σχόλιο στο Twitter που έκανε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ έχουν ταχθεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες. Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ο Σουηδός Φρέντρικ Ράινφελντ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, το όνομα του οποίου έχει επίσης αναφερθεί για τη θέση.

«Ως μέλος του ΕΛΚ έχω υποστηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής […] Όμως είμαι υποχρεωμένη να σεβαστώ τις ευρωπαϊκές συνθήκες», επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Το πόκερ της Ευρώπης