ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Κουμουνδούρου θα κληθεί - όπως όλα δείχνουν - μετά τις εκλογές να προτείνει Πρόεδρο.

Μετά την οριστική κατάρτιση των ψηφοδελτίων του (που έγινε με αντιπαραθέσεις…) ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας «πέφτουν» στη μεγάλη μάχη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr, ατύπως στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση που θα κάνει το κόμμα για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι η εκλογή Προέδρου θα είναι το πρώτο σοβαρό θέμα που θα απασχολήσει τη νέα Βουλή, πριν καν ακόμα από το σχηματισμό κυβέρνησης.

Επειδή όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα απ’ τις εκλογές, στην ουσία η δικιά του πρόταση για το νέο Πρόεδρο θα είναι που θα έχει κεντρικό ρόλο στις κρίσιμες μετεκλογικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο που –σύμφωνα με το Σύνταγμα- μετά τις εκλογές ο νέος Πρόεδρος χρειάζεται 180 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, 151 στη δεύτερη, ενώ στην τρίτη εκλέγεται με απλή πλειοψηφία μεταξύ των δύο πρώτων της δεύτερης ψηφοφορίας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα εκλεγεί τελικά.

Οι πληροφορίες μας πάντως λένε, ότι σε αυτή την κορυφαία διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ενωτικά. Δηλαδή δεν θα προτείνει ένα αμιγώς κομματικό Πρόεδρο, αλλά θα κάνει τέτοια πρόταση που θα σηματοδοτήσει την επιλογή του, να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Κατά τις πληροφορίες μας, στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει εξετάζονται τα εξής σενάρια, χωρίς φυσικά να έχουν καταλήξει.

1. Υπάρχει μία πρόταση, που αν υιοθετηθεί θα αποτελέσει όχι απλώς έκπληξη τεράστιου μεγέθους, αλλά θα είναι στην ουσία ανατροπή και υπέρβαση. Θα προκαλέσει –κυριολεκτικά- πάταγο!

2. Εξετάζεται επίσης πρόταση για πανεπιστημιακό, ο οποίος πάντως να έχει και πολιτική παρουσία. Έχουν συζητηθεί κάποια ονόματα, από όλους τους χώρους…

3. Μια άλλη πρόταση είναι υποψηφιότητα στελέχους είτε απ’ την συντηρητική είτε απ’ την κεντροαριστερή παράταξη, μια πρόταση επίσης ενωτική. Μάλιστα έχουν πέσει στο τραπέζι και ορισμένα ονόματα. Όχι πάντως του Κ. Καραμανλή, στο βαθμό που επιμένει να αρνείται να αναλάβει ένα τέτοιο αξίωμα χωρίς περισσότερες αρμοδιότητες, κάτι που για να γίνει απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση…

4. Έχει συζητηθεί και το όνομα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος επίσης συμβολίζει την εθνική, αγωνιστική ενότητα, ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η πρόταση αυτή σκοντάφτει στην ηλικία του αειθαλούς Μανώλη…

Υπενθυμίζεται, πως η Ν.Δ. έχει δηλώσει ότι και για μετά τις εκλογές θα ισχύει η πρότασή της για τον Σταύρο Δήμα. Ωστόσο ένα νέο στοιχείο για ην υποψηφιότητα αυτή είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν θα επιμείνει στη στήριξη Δήμα μετά τις εκλογές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας και θα εξετάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ…

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα Αργεντινής από τον Αντώνη Σαμαρά

Σκουρλέτης: Ο Σαμαράς συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικό λαό

Εκλογές 2015 - Λαφαζάνης: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για εθνική αναγέννηση

Σχετικές ειδήσεις