ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Δεν θα είναι ωφέλιμες νέες εκλογές

Κουβέλης: Δεν θα είναι ωφέλιμες νέες εκλογές

Την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως προς την εξόφληση των χρεών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη και μπορεί να μείνει σ' αυτήν. Δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες για μονόπλευρη διαγραφή χρέους. Απαιτούνται νέες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο ξεπερνά τα 320 δισ. ευρώ, ώστε να αναδιαρθρωθεί και να μπορούμε, ως χώρα, να το εξυπηρετήσουμε. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη», δήλωσε «πεπεισμένος» ο κ. Κουβέλης στο ΡΙΑ-Νόβοστι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων στην Αθήνα, Γκενάντι Μέλνικ.

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει ανοιχτή πολιτική και με τη Ρωσία και με άλλες χώρες, σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο σχετική δήλωση του Φ. Κουβέλη: «Το γεγονός ότι είμαστε μέλος της ΕΕ και μια ευρωπαϊκή χώρα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και με τη Ρωσία και με άλλες χώρες».

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε κυρώσεις, αλλά από την άλλη πλευρά και η Ρωσία πρέπει να βρει πιο ισορροπημένες σχέσεις με την Ευρώπη. Θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές δεν αναζήτησαν το κοινό πεδίο συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του «υποστήριξε την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012, διότι τότε απαιτούνταν πολιτική σταθερότητα στη χώρα και διότι η Ελλάδα απειλούνταν με έξοδο από την ευρωζώνη».

«Τότε», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε, ενώ θα ακολουθούσαν και η τυπική χρεοκοπία, η έξοδος της, η διαγραφή της από την ευρωζώνη».

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο την ελπίδα ότι δεν θα απαιτηθούν δεύτερες εκλογές, αλλά και ότι θα σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει βεβαιότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Νέες εκλογές «δεν θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα, η οποία πρέπει γρήγορα να λύσει τα προβλήματα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων και της οικονομικής κατάστασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Το αντίθετο, βάσει των σημερινών δεδομένων, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, θα απαιτηθεί συμμαχικό σχήμα κι αυτό είναι απαραίτητο και για την Ελλάδα, διότι κανένα κόμμα και εννοώ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του τα προβλήματα, που έχει η χώρα. Γι' αυτό και υποστηρίζω την κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά με προοδευτικό περιεχόμενο» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Ποιο κόμμα θα καταφέρει να κατακτήσει την τρίτη θέση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Χρυσή Αυγή ή Ποτάμι; Το ΠΑΣΟΚ ή ο Γιώργος Παπανδρέου;