ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Τους εκλογικούς καταλόγους της Επικράτειας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές: Τους εκλογικούς καταλόγους της Επικράτειας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το σύνολο των εκλογικών καταλόγων της Επικράτειας ζήτησε, σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, Μ. Θεοχαρίδη.

Την επιστολή απέστειλε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Πουλάκης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στη Διακομματική Επιτροπή, ενόψει των εκλογών της Κυριακής και ζητεί από τον υπουργό Εσωτερικών να χορηγήσει ψηφιακό αντίγραφο:

-Του συνόλου των εκλογικών καταλόγων της Επικράτειας.

-Του συνόλου των εγγραφών σε μερίδες στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), με βάση τις οποίες καταρτίζονται οι εκλογικοί κατάλογοι. Για λόγους σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι αρκετό, στο ψηφιακό αρχείο που θα χορηγηθεί να περιλαμβάνεται μόνο το δημοτολόγιο εγγραφής και ο αριθμός της μερίδας κάθε εγγεγραμμένου πολίτη, δηλαδή, όπως ακριβώς γίνεται και στις διασταυρώσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ως αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, ο κ. Πουλάκης αναφέρει στην επιστολή του: «Αξιότιμε κ. υπουργέ, σε συνέχεια των απόψεων που διατύπωσα εκ μέρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής: Είναι δεδομένο ότι η προκήρυξη των εκλογών εν τω μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων που παγίως γίνεται αυτή την εποχή, βάσει του νόμου, έχει ήδη προκαλέσει τις γνωστές δυσλειτουργίες σχετικά με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία των γεννηθέντων το 1997, ενώ παράλληλα αιφνιδίασε και χιλιάδες συμπολίτες μας που αντικειμενικώς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, καθώς δεν πρόλαβαν να καταθέσουν εγκαίρως αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών».

«Τούτα θεωρούνται πλέον τετελεσμένα και - παρά τις ισχυρότατες ενστάσεις που διατυπώσαμε - δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή δυνατότητα επίλυσης των θεμάτων που ανέκυψαν» προσθέτει ο κ. Πουλάκης υπογραμμίζοντας: «Ωστόσο, με επιπλέον δεδομένο τη μετάβαση σε καθεστώς πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας και το σύστημα του ψηφιακού Εθνικού Δημοτολογίου, δημιουργείται κατά τη γνώμη μας η αναγκαιότητα, αλλά και η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων των εκλογικών καταλόγων με αυτά του Εθνικού Δημοτολογίου. Αναγκαιότητα, διότι - ως γνωστόν - ακόμα και τα καλύτερα προστατευμένα ηλεκτρονικά συστήματα είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο είτε ακούσιων είτε εκούσιων και κακόβουλων παρεμβολών, με προφανείς συνέπειες στο κύρος της εκλογικής διαδικασίας. Και, ταυτόχρονα, δυνατότητα, διότι η παροχή των σχετικών προς διασταύρωση αρχείων σε ψηφιακή μορφή δεν προκαλεί επιπρόσθετη επιβάρυνση στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών».

Ο κ. Πουλάκης παρακαλεί τον υπουργό Εσωτερικών για άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεσή του καταθέτοντας την ειλικρινή διάθεσή συμβολής στην από κοινού προσπάθεια διαφύλαξης της γνήσιας και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και διευκόλυνσης της συμμετοχής των συμπολιτών μας σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Σχετικές ειδήσεις