ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω: Οι σταυροί προτίμησης και τα εκλογικά κέντρα

Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω: Οι σταυροί προτίμησης και τα εκλογικά κέντρα

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, το Newsbomb.gr σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία.

Οι κάλπες για τους ψηφοφόρους που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 19:00 το απόγευμα.

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές οι εν δυνάμει ψηφοφόροι που θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 19.733 εκλογικά τμήματα είναι 9.808.760 άτομα.

Πού ψηφίζω

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε που ψηφίζεις» καθώς και τηλεφωνική γραμμή για τη διευκόλυνηση των ψηφοφόρων να βρουν το εκλογικό τους κέντρο τμήμα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν γρήγορα και εύκολα συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία τους να βρουν το εκλογικό τους τμήμα μέσω της εφαρμογής.

Μάθε πού ψηφίζεις - Δες εδώ το εκλογικό σου κέντρο

Σε ποιο τηλέφωνο θα μάθετε το εκλογικό σας κέντρο

Εκτός από το διαδίκτυο οι εκλογείς μπορούν να δουν που ψηφίζουν και από το τηλέφωνο.

Το τηλέφωνο για το «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ», που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.

Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες από 09:00 έως και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.

Πώς ψηφίζω

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες
Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια, όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.

Ποιοι ψηφοφόροι μπορούν να απέχουν

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας 3.

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι πόσους σταυρούς βάζουμε στους υποψηφίους.

Κάθε εκλογική περιφέρεια έχει διαφορετικό αριθμό σταυρών προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες που αντιστοιχούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι περιφερειών με 1 έως 3 έδρες έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό προτίμησης, δύο σταυρούς στις περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 βουλευτές, 3 σταυρούς για περιφέρειες με 8-12 βουλευτές και τέσσερις στις περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

H γενική απογραφή του 2011 μεταβάλει την κατανομή των εδρών και κατ' επέκταση αυξάνει ή μειώνει τους σταυρούς που έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα σημειωθούν οι ακόλουθες αλλαγές σε μια σειρά νομών, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε βουλευτές, κυρίως της απερχόμενης κυβέρνησης:

  • Αττικής: Οι βουλευτές αυξάνονται από 12 σε 15.
  • Α' Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.
  • Β' Αθηνών: Οι βουλευτές που εκλέγονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας γίνονται 44 από 42.

Από μία έδρα κερδίζουν οι:

  • Α' Πειραιά (6 από 5),
  • Θεσπρωτίας (2 από 1),
  • Μαγνησίας (6 από 5) και
  • Κυκλάδων (4 από 3)
  • Απώλεια μιας έδρας θα έχουν οι:
  • Σερρών (6 από 7),
  • Τρικάλων (4 από 5),
  • Καρδίτσας (4 από 5),
  • Αχαΐα (8 από 9),
  • Αιτωλοακαρνανίας (7 από 8) και
  • Βοιωτίας (3 από 4)
PP1
PP2

Σχετικές ειδήσεις