ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Η οικονομία στο προσκήνιο: Τα προγράμματα των κομμάτων

Εκλογές 2015: Η οικονομία στο προσκήνιο: Τα προγράμματα των κομμάτων

Την οικονομία από διαφορετική σκοπιά αντιμετωπίζουν τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων που ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού την Κυριακή (25/01/2015), θέτοντας διαφορετικές προτεραιότητες.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Κοινός παρανομαστής για όλους είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, το πρόβλημα του χρέους και των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές και η μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που έχουν πληγεί από την κρίση χωρίς να βλέπουν έξοδο από το τούνελ. Στο δίπολο νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή κοινωνικές ανάγκες η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΗΜΑ και το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ τάσσονται με την οικονομία της αγοράς και τη συνέχιση της λιτότητας προκειμένου να εξασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση χωρίς την κοινωνία

Μια ανασυγκρότηση με άλλους όρους στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε στην Ελλάδα μια ιστορικών διαστάσεων οικονομική καταστροφή τόσο σε όρους παραγωγής και δυνητικής παραγωγής, όσο και σε όρους απώλειας υλικού και ανθρώπινου δυναμικού και συσσωρευμένων δεξιοτήτων και γνώσης.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση στη διάρκεια των τελευταίων ετών, επεδίωξαν και επιδιώκουν να το πετύχουν μέσω της αγοράς, εντείνοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αγνοώντας τις κοινωνικές ανάγκες και αποκλείοντας την κοινωνική συμμετοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η έξοδος από την κρίση είναι αδύνατη χωρίς τους όρους της κοινωνίας και χωρίς την ενεργή εμπλοκή της. Προτεραιότητά του είναι το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως τα βασικά στοιχεία της πρότασής του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση βρίσκονται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής ως προς τους στόχους, τα μέσα και τις προϋποθέσεις για την επίτευξή της, και τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με την έξοδο από την κρίση και τον μετασχηματισμό των παραγωγικών σχέσεων στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό προστατεύει τη δομή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως βασικού εργαλείου για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την αύξηση της απασχόλησης, επιδιώκει την άμεση διακοπή της δημοσιονομικής πολιτικής της λιτότητας και την αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

Μιλάει για αναβάθμιση της εργασίας και την αξιοποίηση και επένδυση στο υψηλής εξειδίκευσης παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας, προστατεύοντας τα δημόσια αγαθά και τη δημόσια περιουσία και θέλει το το κράτος - μοχλό ανάπτυξης και εγγυητή των κανόνωνγια την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Επενδύει στις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας ως παραδείγματος μιας «από τα κάτω» ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης.

Τέλος δίνει έμφαση στη βιώσιμη εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική που στηρίχθηκε στην πρόσκαιρη και ασταθή κυκλική βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου –κυρίως μέσω μείωσης των εισαγωγών λόγω του περιορισμού της εσωτερικής ζήτησης- η πρότασή μας έχει στόχο τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της σχέσης εισαγωγών-εξαγωγών στη βάση των ποιοτικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, των πολιτών και του περιβάλλοντος, και όχι το αντίστροφο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με επενδύσεις νέες θέσεις εργασίας

Φορολογία

Η μείωση φόρων είναι στους στόχους της Νέας Δημοκρατίας που βλέπει το φόρο επιχειρήσεων από το 25% σήμερα στο 15% σε μια τετραετία.
Ως πρώτο βήμα, προαναγγέλλει ότι στον Προϋπολογισμό που θα ψηφίσει στα τέλη της φετινής χρονιάς, θα μειώσει το φόρο επιχειρηματικών κερδών από 25% στο 22%, ενώ από 3% θα τον μειώνει κάθε χρόνο, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι επιδοτήσεις των αγροτών δεν φορολογήθηκαν ούτε πρόκειται να φορολογηθούν, σημειώνει ενώ απαλλάσσονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την υποχρέωση να κάνουν δήλωση ΦΠΑ και ετοιμάζονται και μεγάλες μειώσεις στο ΦΠΑ των υψηλών κατηγοριών, όπως τη μείωση ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.
Ταυτόχρονα θα καθιερωθούν μια σειρά μέτρων επιβράβευσης για το συνεπή φορολογούμενο.

Θέσεις εργασίας

Για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει διαμορφωθεί το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας “Ελλάδα 2021” (2015-2021), που έχει κοστολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις τριών ερευνητικών οργανισμών, McKinsey ΗΠΑ, ΙΟΒΕ & ΚΕΠΕ. Η πρόταση της Ν.Δ στηρίζεται σε ένα λαό που παράγει, που διευρύνει τον εθνικό του πλούτο, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και στοχεύει στη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα συνεισφέρει πρόσθετα 13 δισεκατομμύρια ευρώ και 315 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας, ο Τουρισμός θα συνεισφέρει πρόσθετα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 225 χιλιάδες θέσεις εργασίας. -Ενέργεια και Περιβαλλοντική Βιομηχανία (ανανεώσιμες πηγές, διαχείριση υδάτων, επεξεργασία στερεών και υγρών αποβλήτων – χωρίς τα έσοδα που θα πάρουμε από τον ΤΑΠ και χωρίς την εξόρυξη υδρογονανθράκων): Θα συνεισφέρει 9,5 δισεκατομμύρια και 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Έρευνα και Τεχνολογία, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα συνεισφέρει 2 δισεκατομμύρια ευρώ και 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, η ναυτιλία θα συνεισφέρει 8,5 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ και 70 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οι μεταφορές με 2,5 πρόσθετα δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ και 65 χιλιάδες θέσεις εργασίας, η βιομηχανία φαρμάκων με 2 δισεκατομμύρια και 25 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας. Σύνολο μέχρι το 2021: 54 δισεκατομμύρια πρόσθετα στο ΑΕΠ και 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Εξαγωγές

Για την αύξηση των εξαγωγών στοχεύει στη Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας - Enterprise Greece. Μετά την ενοποίηση των ΟΠΕ & “Invest in Greece”, με σκοπό την: προσέλκυση επενδύσεων, προώθηση εξαγωγών, συστηματική δικτύωση στο εξωτερικό, στήριξη για διείσδυση στις αγορές-στόχους. -25 δράσεις για απλοποίηση εξαγωγών: Εθεσε σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά τελωνεία και τη λειτουργία του κεντρικού τελωνείου 24/7 πετυχαίνοντας: μείωση χρόνου κατά 50% και μείωση κόστους κατά 20% -Ελληνικό Σήμα προϊόντων & υπηρεσιών. Πέτυχε την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων διεθνώς, με την ανάδειξη του Ελληνικού Σήματος προϊόντων και υπηρεσιών. -Παροχή εγγυήσεων ύψους €500 εκατ. Πέτυχε την υπογραφή για 1η φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συμφωνίας για παροχή εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων στις διεθνείς τους συναλλαγές.

Παραγωγή-Βιομηχανία

Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η Ν.Δ έχει προωθήσει τις αδειοδοτήσεις και για έρευνα και για εξόρυξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του θαλάσσιου χώρου της, έχουν αρχίσει και προχωρούν. Και έχουν αποκαλύψει δυνατότητες να πρωτοστατήσουμε στον ενεργειακό εφοδιασμό της ίδιας της Ευρώπης. -Σύστημα εισροών-εκροών πρατηρίων. Ανάπτυξη του συστήματος εισροών – εκροών σε κάθε πρατήριο, με θετική επίπτωση στην τελική τιμή για τον καταναλωτή και για τα δημόσια έσοδα.

Αποκρατικοποιήσεις

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις ως μηχανισμό εσόδων και ανάπτυξης. Προωθώντας ορθή εκμετάλλευση μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εισπραχθεί 3,1 δισ. ευρώ από συνολικές συμφωνίες 7,7 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται, ασφαλώς και η επένδυση στο Ελληνικό. -Μετά από διαγωνισμό διαφανή, και για τα 14 αεροδρόμια όλης της Ελλάδος, έρχεται επενδυτής και βάζει 1,4 δισ. για επενδύσεις. Και αυτό το πετυχαίνουμε με σύμβαση παραχώρησης. -ΕΛΤΑ & ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ROSCO: Προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τουρισμός

Στόχοι επόμενης 10ετίας: 24.000.000 αφίξεις Τουριστών, €25 δις έσοδα, 225.000 Νέες Θέσεις Εργασίας.
Επιδιώκει την αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων, προωθώντας επιλεγμένα έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τουριστικών προορισμών με έμφαση στα τοπικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. Γαστρονομία, Οικοτουριστικές διαδρομές, πολιτιστικά δρώμενα και στοιχεία παραδοσιακού ενδιαφέροντος (παλιές βιοτεχνίες, μύλοι, αλιευτικά καταφύγια κ.ά.)

ΠΟΤΑΜΙ: Όχι στην κοινωνία της αγοράς, ναι στην οικονομία της αγοράς

Το Ποτάμι είναι υπέρ της οικονομίας της αγοράς αλλά όχι υπέρ μιας κοινωνίας της αγοράς. Για το Ποτάμι η ανάπτυξη και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Επιχειρηματικότητα είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση επιχειρηματικών ιδεών και η μετατροπή τους σε παραγωγικό πλούτο.

Επιχειρηματικότητα

Τα κύρια εργαλεία για την ενίσχυση μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, για το Ποτάμι είναι:

• Η αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με στόχο την άμεση αδειοδότηση και ένταξη νέων επενδύσεων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα
• Η μείωση της φορολογίας με έμφαση κύρια την κατάργηση της έκτακτης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
• Το άνοιγμα των πανεπιστημίων στη συνεργασία με τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικά αξιοποιήσιμη έρευνα.
Η ευνοϊκή χρηματοδότηση επιχειρήσεων καινοτομίας, εξαγωγικού προσανατολισμού και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
• Η παροχή ειδικών κινήτρων με στόχο την αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων.
• Η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
• Ειδικά για τη νεανική επιχειρηματικότητα σε επιλεγμένους τομείς πχ. Καινοτομίας θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός με δέσμη μέτρων χαμηλής φορολόγησης ας πούμε 10% για το διάστημα ωρίμανσης μιας επένδυσης, απαλλαγής ασφαλιστικών εισφορών, παροχής εγκαταστάσεων κλπ.

Φορολογία

Για το Ποτάμι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση που γίνεται πιο δυσβάστακτη λόγω της αντιπαραγωγικής δομής της οικονομίας. Ο λόγος της υπερφορολόγησης τα χρόνια της κρίσης είναι ότι η φορολογία δεν έχει σαν κριτήριο τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη, αλλά την κάλυψη των μεγάλων ελλειμμάτων του Δημοσίου. Η χρεοκοπία του Δημοσίου έπνιξε της επιχειρήσεις. Και ο πνιγμός ήταν συνολικός , σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Άρα είναι προφανές ότι η σταδιακή μείωση της φορολογίας , κύρια της έκτακτης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η στοχευμένη φορολογική πολιτική με βάση έναν συνολικό παραγωγικό ανασχεδιασμό της χώρας είναι οι αναγκαίες κατευθύνσεις. Η φόροι και εισφορές υπέρ τρίτων, για το ΠΟΤΑΜΙ, θα πρέπει να καταργηθούν με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά , θα πρέπει να εκλογικευτεί ο ΕΝΦΙΑ κύρια σε για την κύρια πρώτη κατοικία. Δραστικότερες έως και μηδενική θα πρέπει να είναι η φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων ώστε να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση της παγωμένης αγοράς.

Θέσεις εργασίας

Η δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος είναι προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για θετικό επενδυτικό κλίμα οι σημαντικότερες προϋποθέσεις είναι το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, οι απλές, γρήγορες και οριστικές διαδικασίες αδειοδότησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η γρήγορη και δίκαιη λύση στο ζήτημα του εσωτερικού χρέους, η ορθολογική και διαφανής αξιοποίηση των 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, τα στοχευμένα επιχειρηματικά κίνητρα και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μέσω της μείωσης της υποχρέωσης των εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων και της συμφωνίας μια έκτακτης ευρωπαϊκής στήριξης για τον σκοπό αυτό.

Όλες οι αλλαγές , οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη σωστή κατεύθυνση οδηγούν στην αύξηση της απασχόλησης. Από τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη έως την φορολογία και τα στοχευμένα κίνητρα. Η αύξηση της απασχόλησης θέλει επενδύσεις μικρές και μεγάλες άμεσες επενδύσεις. Τα προνομιακά πεδία είναι ο τουρισμός , η αγροτική παραγωγή, η ενέργεια, η ποιοτική μεταποίηση, η εκπαίδευση (μη κρατικά ΑΕΙ), οι κατασκευές, η βιομηχανία τροφίμων, η συστηματική αειφόρος αλιεία , υπηρεσίες. Για να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα οι σημαντικότερες προϋποθέσεις είναι το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, οι απλές, γρήγορες και οριστικές διαδικασίες αδειοδότησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η γρήγορη και δίκαιη λύση στο ζήτημα του εσωτερικού χρέους, η ορθολογική και διαφανής αξιοποίηση των 20 δισ. του ΕΣΠΑ, τα στοχευμένα επιχειρηματικά κίνητρα και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μέσω της μείωσης της υποχρέωσης των εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων και της συμφωνίας μια έκτακτης ευρωπαϊκής στήριξης για τον σκοπό αυτό.

Εξαγωγές

Ο κύριος στόχος της συνολικής παραγωγικής αναδιάρθρωσης που προσπάθησα να περιγράψω στις προηγούμενες απαντήσεις είναι μια στροφή της οικονομίας στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα συμπληρωματικά μέτρα θα είναι:

• Η άμεση επιστροφή των οφειλόμενων φόρων
• Η πιστοληπτική διευκόλυνση μέσω της εκχώρησης των δικαιωμάτων των παραγγελιών στις τράπεζες
• Η κατά προτεραιότητα ένταξη εξαγωγικών επενδύσεων στο ΕΣΠΑ
• Η άρση κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου
• Η ενίσχυση της δημιουργίας ευέλικτων σχημάτων προώθησης εξαγώγιμων προϊόντων ανά κλάδο.
• Η τυποποίηση και σήμανση αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας
• Η επαγγελματική στελέχωση των πρεσβειών μας για την προώθηση των εξαγωγών.

Τουρισμός

Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός προορισμός για όλο το χρόνο. Το φυσικό της περιβάλλον και η πολιτιστική της κληρονομιά είναι με αντικειμενικούς όρους τα πιο ενδιαφέροντα και καλύτερα διατηρημένα από όλους τους άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Ο στόχος για το ΠΟΤΑΜΙ είναι ο ποιοτικός τουρισμός και οι νέες αγορές.

Οι προτάσεις του είναι:

• Μιλώντας για τουρισμό θα πρέπει να παγιώσουμε μια αντίληψη ότι η χώρα μας έχει έκταση 450000 τ.χ. - αθροίζοντας και τις θάλασσές μας- και όχι 132000 τχ . Αυτό θα έχει τεράστια επίδραση στην αντίληψη και στις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσουμε.
• Μια συστηματική πολιτική που θα στόχευε στην μετατροπή της χώρας σε καταφύγιο Ευρωπαίων της τρίτης ηλικίας θα ήταν μια νέα δυναμική αγορά με πολλαπλές αναπτυξιακές συνιστώσες (εξαγώγιμη τουριστική κατοικία, ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες, καταναλωτικές υπηρεσίες).
• Οι μαρίνες, οι υψηλής ποιότητος τουριστικές μονάδες, τα διαφοροποιημένα είδη τουρισμού προσελκύουν νέους απαιτητικούς ποιοτικούς πελάτες.

Τι χρειάζεται για όλα αυτά;

Σχέδιο και όραμα, σταθεροί όροι για τους επενδυτές, σαφείς και τολμηροί χωροταξικοί σχεδιασμοί και περιβαλλοντικοί όροι, υποδομές.


ΠΑΣΟΚ : Δημοσιονομική προσαρμογή για υλοποίηση επενδύσεων

Επενδύσεις

Η πραγματοποίηση επενδύσεων, έχε κεντρική σημασία για το ΠΑΣΟΚ, ιδίως των ξένων και άμεσων, στην εθνική μας οικονομία προϋπέθετε τη δημοσιονομική προσαρμογή που ολοκληρώνεται τώρα. Σηματοδοτούν, σημειώνει, το τέλος της χρηματοοικονομικής κρίσης, αφού αφενός δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου εξασφαλίζει πολύτιμους και δυσεύρετους στην παρούσα συγκυρία ιδιωτικούς πόρους (κεφάλαια, τεχνολογία, τεχνογνωσία κλπ).
Αποτελεσματικό μέσο για την προσέλκυση των επενδύσεων στην εθνική μας οικονομία σήμερα αποτελεί ο δραστικός περιορισμός των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με αιχμή τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Ωστόσο, η απόσυρση του Δημοσίου από την, πληθωρική και περιττή, διοικητική εποπτεία της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας πρέπει να συνδυασθεί με την ενίσχυση της παροχικής διοίκησης, μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ισχυροποίηση του ΠΔΕ π.χ. στο τέσσερα τοις εκατό (4%) του ΑΕΠ συνεπάγεται ουσιαστική στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, ενεργοποίησή του ως πολλαπλασιαστή και αποτελεσματική αξιοποίηση της αντικυκλικής του λειτουργίας.Άλλωστε, δεν υπάρχει ασφαλέστερο εχέγγυο για την προσέλκυση του ιδιώτη επενδυτή από την εφαρμογή ταυτόχρονα ενός ισχυρού Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων από το ίδιο το κράτος.

Η χώρα διαθέτει για τα επόμενα χρόνια πολύτιμους πόρους:
– ολοκληρώνεται το τρέχον ΕΣΠΑ
– αρχίζει το νέο ΕΣΠΑ
– αρχίζει η νέα ΚΑΠ
-αρχίζει να λειτουργεί το Ινστιτούτο για την ανάπτυξη με έμφαση στις ΜΜΕπιχειρήσεις
-το ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα στρέφεται στην πραγματική οικονομία, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, τις βιώσιμες επενδύσεις όλων των επιπέδων.

Οι οδικοί άξονες, το Ελληνικό, οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι τρία απτά αισιόδοξα δείγματα.

α) Η εύκολη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων του Δημοσίου στο παρελθόν, είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί ή να υποαξιοποιηθεί η τεράστια περιουσία του.

Αποκρατικοποιήσεις

Η κατασπατάληση αυτής της δημόσιας περιουσίας, ιδίως την παρούσα περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δίνει τη θέση της στην προσοδοφόρο, συνετή και διαφανή αξιοποίησή της. Στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο εντάσσεται η λεπτομερής καταγραφή, οριοθέτηση καθώς και η αποτελεσματικότερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η διενέργεια ανοικτών διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών καθώς και η νομοθετημένη δυνατότητα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα παρέχουν τις απαιτούμενες νομικο-οικονομικές τεχνικές για άμεση, αποδοτική και διαφανή αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.Η δυναμική που δημιουργείται από την έναρξη αξιοποίησης της μεγάλης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου είναι αναπτυξιακός καταλύτης για την εθνική οικονομία. Σε συνδυασμό δε με την πραγματοποίηση κάποιων σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, θα διευκολύνει την επάνοδο στην ανάπτυξη.Δεν έχει μάλιστα οποιαδήποτε σχέση με πολιτικές εσπευσμένης εκποίησης δημόσιας περιουσίας για την εκπλήρωση δημοσιονομικών υποχρεώσεων.

β) Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο διατηρεί υπο δημόσιο ρυθμιστικό έλεγχο δημόσιες επιχειρήσεις που διασφαλίζουν την παραγωγή και κυκλοφορία ζωτικής σημασίας αγαθών.

Ιδίως εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υγείας και παιδείας, δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης, από αξιόπιστο δημόσιο σύστημα παροχών.

Πρωτογενής τομέας

Ο πρωτογενής τομέας (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία αλιεία) σε συνδυασμό με τη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί κατεξοχήν πυλώνα της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας. Περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αλυσίδα οικονομικής δραστηριότητας – παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγών – που κατόρθωσε να διατηρήσει ενεργό μέσα στην κρίση το παραγωγικό δυναμικό της. Η αύξηση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και η σταθερή αύξηση των εξαγωγών την περίοδο 2010-2013 είναι ενδεικτικά της δυναμικής της ελληνικής γεωργίας και αλιείας. Είναι από τους λίγους τομείς, όπως και ο τουρισμός, που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν ΤΩΡΑ και ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ με μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας.

Μέσα από την αειφόρα διαχείριση των φυσικών πόρων, την πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της, τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, την ενθάρρυνση των συμπράξεων και με βασικό εργαλείο την εξασφαλισμένη ρευστότητα των 3 δισ. ευρώ ετησίως (20 δισ. συνολικά) από τους πόρους της νέας ΚΑΠ, η στρατηγική μας ως το 2021 είναι:

  • Η αύξηση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, από 3-4% που είναι σήμερα στο 6-8% με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα
  • Η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα πάνω από 10% με ευκαιρίες για την είσοδο νέων αγροτών, επιχειρηματιών και επιστημόνων
  • Η μετάβαση από μια παραγωγή προϊόντων χαμηλού κόστους σε μια παραγωγή υψηλής ποιότητας & πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων
  • Η δημιουργία Εστιών Συντονισμού για τα ποιοτικά εθνικά προϊόντα (φέτα, ελιές, ψάρια, νωπά & μεταποιημένα φρούτα, καπνός, βαμβάκι, κ.ά.), με στόχο την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στα 20 δις €
  • Η δημιουργία προστασίας & ασφάλειας εισοδήματος από τις ζημιές με προστασία της παραγωγής από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Τουρισμός

Η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί την πλέον αξιόπιστη ευκαιρία υπέρβασης της κρίσης. Αποτελεί άμεση και σίγουρη αναπτυξιακή λύση για τη χώρα μας. Η ανάπτυξη του τουρισμού οδηγεί σε ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, δημιουργεί εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας. Περαιτέρω δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και για άλλους συνδεδεμένους κλάδους όπως είναι οι μεταφορές, το εμπόριο, η εστίαση, με αποτέλεσμα τα οφέλη του τουρισμού να επιδρούν συνολικά στην οικονομία της χώρας.

Στο νέο στρατηγικό μας σχέδιο έως το 2020 ο τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει τα 24 εκατομμύρια αφίξεις με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 800 ευρώ, δηλαδή να παράγει ετησίως 18-20 εκατομμύρια ευρώ και περίπου 8 μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται:

Α) Ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα δίδεται βάρος στην ανάπτυξη του θαλάσσιου, θρησκευτικού, συνεδριακού, οικολογικού, πολιτιστικού, ιατρικού, ιαματικού, τρίτης ηλικίας τουρισμού κλπ

Β) Οριστική επίλυση του ζητήματος των θεωρήσεων Schengen μέσα σε ένα δύσκολο πράγματι ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Γ) Πρόγραμμα ενίσχυσης υποδομών τουρισμού χρηματοδοτούμενων από ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ και private equity.

Δ) Συνέργειες πρωτογενούς τομέα με τουρισμό. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό απαιτεί συνέργειες μεταξύ πρωτογενούς τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία) με τον τουρισμό (γαστρονομία) ώστε να έχουμε στροφή στην ποιότητα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση δεδομένου ότι αρκετά επαγγέλματα επηρεάζονται άμεσα αλλά και έμμεσα από την ανάπτυξη του τουρισμού.

Το 2013 απασχολήθηκαν στον τουρισμό 737.000 άτομα, ενώ στόχος για το 2021 είναι να απασχοληθούν περίπου 1.000.000 άτομα (αύξηση 36%).

Παράγοντες που θα επηρεάσουν την αύξηση της απασχόλησης στον τουρισμό είναι α) η αύξηση των τουριστικών επενδύσεων β) ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού για να επεκταθεί η τουριστική περίοδος γ) ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων π.χ. επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών δ) αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον τουρισμό ώστε να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς (αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης).

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Να ενισχυθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και όχι γενικά και αόριστα οι επενδύσεις

Επιχειρηματικότητα

Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά, με σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές και μεγάλη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας που αυξήθηκε αντί να μειωθεί. Επίσης, σημαίνει έντονο προσανατολισμό στην ποιότητα των προϊόντων, αλλά και εξωστρέφεια, δηλαδή εξαγωγές.
Η ανάκαμψη θα έρθει από την ελληνική επιχειρηματικότητα και όχι από την αναζήτηση, γενικά και αόριστα, επενδύσεων σε έναν τόπο που δεν επενδύουν ούτε οι Έλληνες.

Ωστόσο, διαφωνούν κάθετα με την πολιτική των χαμηλών ημερομισθίων και τη δήθεν ανάπτυξη που στηρίζεται σε φτηνά εργατικά χέρια.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων προτείνουν τη δημιουργία μίας κρατικής τράπεζας ειδικού σκοπού, όπως είναι η γερμανική KfW, η οποία θα μπορεί να δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ με σημερινά επιτόκια 0,50% και να χρηματοδοτεί τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Για τη νεανική επιχειρηματικότητα στοχεύουν στη δημιουργία ενός καταλόγου start up και καινοφανών επιχειρήσεων, προκειμένου να τις ενταχθούν σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. αλλά και να γνωρίζουν τους τομείς στους οποίους στρέφονται και τα προϊόντα που παράγουν. Ιδιαίτερα στα προϊόντα τεχνολογικής καινοτομίας, επιθυμούμε την δημιουργία μίας ελληνικής silicon valley.

Φορολογική πολιτική

Προέχει η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος για μία δεκαετία, με αναλογική και δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών. Αναγκαία είναι η δραστική μείωση της υπερφορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και του Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να «αναπνεύσει» η κοινωνία, ενώ μονόδρομος είναι και η μείωση της φορολογία των Νομικών Προσώπων, στα επίπεδα των γειτονικών μας κρατών. Τέλος, πρέπει να σταματήσει η επίθεση στα ακίνητα και στην ιδιοκτησία.

Στον αντίποδα πρέπει να βρεθούν τα σημεία όπου υπάρχει δυνατότητα φορολόγησης και κυρίως, να δημιουργήσουμε έναν σοβαρό και αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να πατάξουμε την ασύδοτη φοροδιαφυγή.

Θέσεις εργασίας

Θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όταν υπάρξουν νέες δουλειές. Και για να υπάρξουν νέες δουλειές, θα πρέπει να αναπνεύσουν, η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να τονωθεί η επιχειρηματικότητα.

Εξαγωγές

Υπάρχει τεράστιο έδαφος για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Ξεκινάμε με το «τι έχουμε και τι θέλουν». Δημιουργούμε ένα στρατηγικό πλάνο πενταετίας με τα προϊόντα που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Παράλληλα, δημιουργείται και μία μικρή ομάδα ειδικευμένων τεχνοκρατών, που ανά οικονομικό και επαγγελματικό κλάδο αναλαμβάνει την διερεύνηση των διεθνών αγορών και φέρνει σε επαφή τις ελληνικές επιχειρήσεις με τους υποψήφιους πελάτες τους στο εξωτερικό. Θεσπίζουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να ευνοεί τη συνεργατικότητα επιχειρήσεων με στόχο τις εξαγωγές. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, ότι ένας παραγωγός ελαιόλαδου θα πρέπει να συνεργαστεί με μία επιχείρηση που φτιάχνει μπουκάλια και μία επιχείρηση που φτιάχνει ετικέτες, προκειμένου να παραχθεί ένα τελικό, τυποποιημένο προϊόν που θα εξαχθεί. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν, θα ευνοηθούν και από φορολογικά και άλλα μέτρα…

Αποκρατικοποιήσεις

Άλλο «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας», άλλο «αποκρατικοποίηση» και άλλο «ξεπούλημα». Οι ΑΝΕΛ θέλουν το πρώτο, τα μνημόνια επιζητούσαν το δεύτερο και η κυβέρνηση έκανε το τρίτο! Λένε ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όχι στο ξεπούλημα και μάλιστα, μπιρ παρά. Πουλάς κάτι όταν έχει αξία και όχι όταν το έχεις απαξιώσει… Δεν θέλουν το κράτος να παριστάνει τον επιχειρηματία. Θέλουν όμως να έχει υπό τον έλεγχό του κρίσιμες εταιρείες εθνικού συμφέροντος και να συνεργάζεται με φορείς και ιδιώτες για να αξιοποιεί την περιουσία του κατά τρόπο που και έσοδα να έχει, αλλά και στην κοινωνία να προσφέρονται θέσεις εργασίας και άλλες ανταποδοτικές ωφέλειες.

Τουρισμός

Η ανάπτυξη του τουρισμού για τους ΑΝΕΛ θα επιτευχθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για την χώρα και ως παράδειγμα, αναφέρεται ο προσκυνηματικός τουρισμός. Ένα τεράστιο και σχεδόν αναξιοποίητο κεφάλαιο που διακινεί ετησίως 500 εκ. τουρίστες και τζιράρει πάνω από 15 δισ. ευρώ. Αλλά και με ποιοτικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Φιλοδοξία τους δεν είναι η συγκέντρωση των τουριστών μόνο μέσα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε ο αποκλεισμός των παραλιών μας για να χτίζονται τέτοιες μονάδες. Φιλοδοξία τους είναι η διάχυση του «τουριστικού εισοδήματος» σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Παράδειγμα, οι παραθεριστικές κατοικίες. Ή η ανάπτυξη των ιαματικών λουτρών και των λουτροπόλεων της χώρας, που έχουν αφεθεί στην μοίρα τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις