ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Πότε θα γνωρίζουμε αν έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δημοσκοπήσεις: Πότε θα γνωρίζουμε αν έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (26/1) αναμένεται να γίνει γνωστό αν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τα ηνία της ταλαιπωρημένης Ελλάδας, με πρωταρχικό στόχο να την απελευθερώσει από τα μνημονιακά δεσμά.

Και αυτό γιατί εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα εκτός Βουλής κόμματα στις εκλογές 2015.

Στις 21:30 το βράδυ, 2,5 ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες, θα γίνει πάντως γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα ποσοστά των πρώτων κομμάτων, ενώ νωρίτερα, λίγο μετά τις 19:00, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα exit polls.

Όπως έχει ενημερώσει η Singular Logic, που διαχειρίζεται τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, η εκτίμηση θα γίνει αυτόματα μέσω ειδικών κινητών τηλεφώνων σε 4.800 εκλογικά τμήματα (το 25% του συνόλου), τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους δικαστικούς αντιπροσώπους να ενημερώσουν με ταχύτητα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Τo σύστημα SRT χρησιμοποιείται από το 2006 και επιτρέπει την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων μέσα από στατιστική επεξεργασία που περιλαμβάνει και το ιστορικό προηγούμενων εκλογών.

Παρόλα αυτά, η ανάδειξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά και το κατά πόσο έπεσαν... μέσα οι δημοσκοπήσεις, θα ξεκαθαριστεί τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς χρειάζονται αρκετές ώρες προκειμένου να αποτυπωθεί καταρχάς η εκλογική δύναμη των κομμάτων που θα βρίσκονται γύρω στο 3%, ώστε να πιστοποιηθεί ποια από αυτά μπαίνουν εντός Βουλής και ποια μένουν εκτός. Ακόμη περισσότερες χρειάζονται μάλιστα για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσοστό των ψήφων που θα πάρουν τα κόμματα τα οποία θα βρεθούν εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με πίνακα που έχει διανείμει η Singular Logic, εάν το ποσοστό των ψήφων των κομμάτων εκτός Βουλής ανέλθει στο 20%, το πρώτο κόμμα θα κερδίσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών με 32,32% των ψήφων. Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής λάβει 19% (κάτι το οποίο συνέβη το 2012), το πρώτο κόμμα κερδίζει 151 έδρες με το 32,72% των ψήφων.

Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής κυμανθεί στο 5%- 7% των ψήφων (ιστορικό σύνηθες των εκλογικών αναμετρήσεων) τότε θα χρειασθεί 38,38% - 37,57% για αυτοδυναμία 151 εδρών του πρώτου κόμματος.

Για τους παραπάνω λόγους μάλιστα, στον κεντρικό πίνακα για τα αποτελέσματα των εκλογών θα περιλαμβάνεται (για πρώτη φορά φέτος) πινακάκι με τις έδρες που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που του, αλλά και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια, η εικόνα θα αποτυπωθεί συντομότερα στις μονοεδρικές και μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες (Λευκάδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Γρεβενά, Φωκίδα, Σάμος, Κεφαλληνία) και στις μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες με 2 έδρες (Θεσπρωτία και Καστοριά).

Αντιστοίχως τελευταία θα αποτυπωθεί η εικόνα στις πολυπληθέστερες εκλογικές Περιφέρειες (Β' Αθηνών με 1.428.769 ψηφοφόρους, Α' Θεσσαλονίκης με 512.768 ψηφοφόρους, Α' Αθηνών με 476.183 ψηφοφόρους, Β' Θεσσαλονίκης με 283.717 ψηφοφόρους, Αχαΐας με 276.080 ψηφοφόρους και Β' Πειραιώς με 270.517 ψηφοφόρους).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015